Sol ventrikül destek cihazı (LVAD) implantasyonu uygulanan çocukların uzun dönem izlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of long-term follow-up outcomes in children undergoing left ventricular assist device (LVAD) implantation
  1. Tez No: 978558
  2. Yazar: SELİN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL ÜLGER TUTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, sol ventrikül destek cihazı, dilate kardiyomiyopati, komplikasyon, Heart failure, left ventricular assist device, dilated cardiomyopathy, complication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Son dönem kalp yetmezliği olan pediatrik hastalarda sol ventrikül destek cihazları (LVAD), kardiyak transplantasyona köprü tedavi olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ancak bu süreçte gelişen komplikasyonlar, sağkalım ve yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Amaç ve Yöntem: Bu çalışmada, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde LVAD implante edilen çocuk hastaların uzun dönem klinik takiplerinin, mortalite ve morbiditelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı tarafından son dönem kalp yetmezliği tanısıyla takip edilen ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından Haziran 2009 ile Ağustos 2024 tarihleri arasında LVAD implantasyonu yapılan toplam 44 çocuk hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, kalp yetmezliği etiyolojisi, cihaz tipi ve izlem süresi, PediMACS skorlamaları, eşlik eden hastalık ve uzun dönem komplikasyonları hasta dosyalarından elde edilmiştir. Komplikasyonlar; serebrovasküler olaylar, tromboembolik komplikasyonlar, kanama, enfeksiyon, solunumsal komplikasyonlar, sağ kalp yetmezliği, aritmiler, cihaz arızaları, renal, hepatik, endokrin ve psikiyatrik komplikasyonlar şeklinde sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 15.0 programı ile yapılmış; uygun testlerle grup karşılaştırmaları, Kaplan–Meier yöntemiyle sağkalım analizi ve lojistik regresyon ile mortalite ilişkili risk faktörleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların LVAD takılma anındaki medyan yaşı 12,6 yıl (IQR: 9,8–14,7) idi; %50'si erkekti. En sık başvuru yakınmaları egzersiz intoleransı (%47,7), kas güçsüzlüğü (%38,6) ve iştahsızlıktı (%38,6). LVAD implante edilen 44 olgunun 43'ünde (%97,7) Dilate Kardiyomiyopati (DKMP), 1 hastada (%2,3) ise Büyük Arterlerin Transpozisyonu (BAT), postoperatif anevrizmatik ana pulmoner arterler ve sonrasında gelişen kalp yetmezliği tanısı mevcuttu. LVAD ile izlem süresi Berlin Excor için ortalama 12,0±6,7 ay (min–maks: 1–22 ay), Heartware için 40,0±38,1 ay (min–maks: 3–154 ay) ve Heartmate 3 için 14,5±10,5 ay (min–maks: 0,3–41 ay) olup; tüm hastalarda ortalama 27,3±31,0 ay (min–maks: 0,3–154 ay) olarak saptandı. En sık komplikasyonlar pompa dışı enfeksiyonlar (%70,5), sepsis (%47,7), driveline enfeksiyonu (%43,2), plevral efüzyon (%43,2), sağ kalp yetmezliği (%34,1) ve aritmiler (%34,1) idi. Serebrovasküler olay oranı %34,1 olup, hemorajik inme HeartWare grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (%30,4; p=0,028). Pompa trombozu %31,8 oranında görülmüş, en sık HeartWare grubunda saptanmıştı (%56,5; p<0,001). Psikiyatrik komplikasyonlar arasında depresyon (%38,6) ve anksiyete (%18,2) öne çıktı. LVAD ile izlenen hastaların 18'i (%40,9) kardiyak transplantasyona köprülenmiş olup; 14'ü (%31,8) halen bekleme listesinde yer almaktaydı. Tüm grupta 1 yıllık sağkalım %89,6, 2 yıllık %71,6, 3 yıllık %59,7, 5 yıllık %51,1 olarak bulundu. Univaryant lojistik regresyonda HeartMate 3 kullanımı, Berlin Excor'a kıyasla mortalite riskini anlamlı olarak azalttı (OR: 0,05; p=0,014). Sonuç: LVAD desteği, pediatrik kalp yetmezliği hastalarında kardiyak transplantasyona köprü olarak etkili bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Bununla birlikte enfeksiyon, sağ kalp yetmezliği, kanama ve serebrovasküler olaylar en önemli komplikasyonlar olarak öne çıkmaktadır. Bulgularımız, bu hasta grubunda multidisipliner izlem ve erken komplikasyon yönetiminin prognoz açısından kritik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Left ventricular assist devices (LVADs) are increasingly used as a bridge to transplantation in pediatric patients with end-stage heart failure. However, complications arising during LVAD support directly affect survival and quality of life. Objective and Methods: This study aimed to evaluate the long-term clinical outcomes, mortality, and morbidities of pediatric patients who underwent LVAD implantation at Ege University Faculty of Medicine. A total of 44 children with end-stage heart failure, followed by the Division of Pediatric Cardiology, Department of Pediatrics, and who underwent LVAD implantation by the Department of Cardiovascular Surgery between June 2009 and August 2024, were included. Demographic data, etiology of heart failure, device type and duration of support, PediMACS profiles, comorbidities, and long-term complications were obtained from medical records. Complications were classified as cerebrovascular events, thromboembolic complications, bleeding, infections, respiratory complications, right heart failure, arrhythmias, device malfunction, renal, hepatic, endocrine, and psychiatric complications. Statistical analyses were performed using SPSS version 15.0; group comparisons were made with appropriate tests, survival was assessed using Kaplan–Meier analysis, and risk factors associated with mortality were evaluated by logistic regression. Results: The median age at the time of LVAD implantation was 12.6 years (IQR: 9.8–14.7), and 50% of the patients were male. The most common presenting complaints were exercise intolerance (47.7%), muscle weakness (38.6%), and loss of appetite (38.6%). Of the 44 patients who underwent LVAD implantation, 97.7% (n=43) had a diagnosis of dilated cardiomyopathy, while 2.3% (n=1) had a history of transposition of the great arteries with postoperative aneurysmal main pulmonary arteries and subsequent heart failure. The duration of follow-up with LVAD was 12.0±6.7 months (min–max: 1–22 months) for Berlin Excor, 40.0±38.1 months (min–max: 3–154 months) for HeartWare, and 14.5±10.5 months (min–max: 0.3–41 months) for HeartMate 3; with an overall follow-up duration of 27.3±31.0 months (min–max: 0.3–154 months) across all patients. The most frequent complications were non-device-related infections (70.5%), sepsis (47.7%), driveline infection (43.2%), pleural effusion (43.2%), right heart failure (34.1%), and arrhythmias (34.1%). The rate of cerebrovascular events was 34.1%, with a significantly higher incidence of hemorrhagic stroke in the HeartWare group (30.4%; p=0.028). Pump thrombosis occurred in 31.8% of patients, most commonly in the HeartWare group (56.5%; p<0.001). Psychiatric complications included depression (38.6%) and anxiety (18.2%). Of the patients managed with LVAD support, 18 (40.9%) underwent cardiac transplantation as a bridge therapy, whereas 14 (31.8%) were still listed on the transplantation waiting list. Overall survival rates were 89.6% at 1 year, 71.6% at 2 years, 59.7% at 3 years, and 51.1% at 5 years. In univariate logistic regression, HeartMate 3 use was associated with significantly reduced mortality risk compared with Berlin Excor (OR: 0.05; p=0.014). Conclusion: LVAD support is an effective treatment option as a bridge to heart transplantation in pediatric patients with advanced heart failure. Nevertheless, infections, right heart failure, bleeding, and cerebrovascular events remain the most critical complications. Our findings highlight the importance of multidisciplinary follow-up and early management of complications in improving prognosis in this patient population.