Miyofasyal ağrı sendromunda kuru iğneleme ve kinezyolojik bantlamanın klasik fizik tedaviye katkısı ve klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of dry needling and kinesio taping and contribution to classical physical treatment in myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 468650
  2. Yazar: FEYZA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyofasyal ağrı sendromu, kinezyolojik bantlama, kuru iğneleme, Myofascial pain syndrome, kinesio taping, dry needling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışma Miyofasyal Ağrı Sendromu (MAS) tedavisinde uygulanan klasik fizik tedavi uygulamaları ile birlikte uygulanacak olan kuru iğneleme ve kinezyolojik bantlama yöntemlerinin klasik fizik tedaviye katkısını ve birbirine üstünlüğünü araştırmayı amaçlamaktadır. Hastalar ve Yöntem: Prospektif ve randomize kontrollü olarak planlanan çalışmamıza MAS kriterlerine göre MAS tanısı almış ve üst trapez kasında en az aktif 1 tetik noktası bulunan toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Hastalar klasik tedavi (n=10), klasik tedavi+kuru iğneleme (n=10) ve klasik tedavi+kinezyolojik bantlama (n=10) olarak randomize edilmiştir. Hastaların değerlendirmesi tedavi başlangıcında ve tedavi sonrasında olmak üzere 2 kez yapılmıştır. Boyun ağrısını değerlendirmede Vizüel Analog Skala (VAS), yaşam kalitesini değerlendirmede ShortForm-36 (SF-36) kullanılmıştır. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrasında yapılan VAS ölçümlerine göre ağrı değerlerinde her grupta anlamlı azalma olmasına rağmen gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. SF36 değerlendirmesinde ise fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, ağrı, genel sağlık parametrelerinde tüm gruplarda anlamlı artış görülmüş fakat gruplar arasında bir fark bulunamamıştır. Vitalite, sosyal fonksiyon, emosyonel rol ve mental sağlık parametrelerinde tüm gruplarda anlamlı bir artış bulunamamış ve grupların birbirine üstünlüğü sağlanamamıştır. Sonuç: MAS kökenli boyun ağrılarında klasik tedavi, kinezyolojik bantlama ve kuru iğneleme yöntemlerinin tümünün ağrıyı azaltmada ve yaşam kalitesini artırmada etkili olduğu ancak birbiri arasında üstünlükleri olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the superiority of dry needling and kinesio taping methods which applied with the classical physical therapy and contributions classical physical treatment applications in the treatment of myofascial pain syndrome (MPS). Patients and Methods: A total of 30 patients with MPS diagnosed according to prospective and randomized controlled study with MPS criteria and with at least 1 active trigger point in the upper trapezius muscle were included. Patients were randomized to classical treatment (n = 10), classical treatment + dry needling (n = 10) and classical treatment + kinesio tape (n = 10). Patients were evaluated twice at the beginning of the treatment and after the treatment. Visual Analogue Scale (VAS) was used to evaluate neck pain and ShortForm-36 (SF36) was used to assess quality of life. Results: Although there was a significant decrease in pain values in each group according to VAS measurements performed before and after treatment, no significant difference was found between the groups. In the SF36 evaluation, there was a significant increase in physical function, physical role, pain, general health parameters in all groups, but no difference was found between the groups. There was no significant increase in vitality, social function, emotional role and mental health parameters in all groups, and groups were not superior to each other. Conclusion: It has been found that all of the traditional treatments, kinesio taping and dry needling methods are effective in decreasing pain and increasing quality of life in MPS origin neck pain but not superiority between each other.