Miyofasiyal ağrı sendromunda kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama ve kuru kupa tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of dry needling, kinesiological tape and dry cupping treatments in myofascial pain syndrome
- Tez No: 506706
- Danışmanlar: DR. SEHER KOCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama, kuru kupa tedavisi, Myofascial pain syndrome, dry needling, kinesiological tape, dry cupping treatment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Miyofasiyal ağrı sendromunda kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama ve kuru kupa tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması Amaç: Üst trapezius kasında miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) olan hastalarda egzersizle birlikte uygulanan kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama ve kuru kupa tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmamıza en az 3 aydır şikayeti olan ve üst trapezius kasında miyofasiyal tetik noktası olan 60 hasta dahil edildi. Hastalar üç gruba randomize edildi. Birinci gruba kuru iğneleme + egzersiz (n=20), ikinci gruba kinezyolojik bantlama + egzersiz (n=20), üçüncü gruba kuru kupa + egzersiz (n=20) tedavisi uygulandı. Kuru iğneleme tedavisi 1 hafta arayla 2 seans, kinezyolojik bantlama tedavisi 5 gün arayla 3 seans, kuru kupa tedavisi haftada iki kez olarak 4 seans uygulandı. Hastaların değerlendirilmesi çalışmanın başlangıcında, tedavi bitiminden sonraki 1. gün (sadece VAS skoru değerlendirildi), 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda yapıldı. Vizüel Analog Skala (VAS) ile ağrı şiddeti, basınç algometre ile ağrı eşiği, Boyun Ağrı ve Dizabilite Skoru ile fonksiyonel durum, Beck Depresyon Ölçeği ile hastaların duygudurumu, Kısa form-36 ile yaşam kalitesi ve goniometre ile servikal eklem hareket açıklıkları değerlendirildi. Bulgular: Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde her üç tedavi grubunda da bütün parametrelerde tedavi öncesine göre tedavi sonrası 1. gün, 1. hafta, 1. ay ve 3. ay sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı (p0,05). Sonuç: Kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama ve kuru kupa tedavisi miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde etkili ve güvenilir yöntemlerdir. Her üç tedavi yönteminin de birbirlerine belirgin anlamda üstün olmadıkları kanaatine vardık. Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde özellikle kupa tedavisi ile ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Comparison of the efficacy of dry needling, kinesiological tape and dry cupping treatments in myofascial pain syndrome Aim: The aim of this study was to compare the efficacy of dry needling, kinesiological tape and dry cupping treatments administered with exercise in patients with myofascial pain syndrome (MPS) in upper trapezius muscle. Material and method: 60 patients who had myofascial trigger point in upper trapezius muscle and whose complaints continued for at least 3 months were included in the present study. Patients were randomized into three groups. First group was administered dry needling and exercise (n=20), second group kinesiological tape and exercise (n=20) and third group dry cupping and exercise treatment. (n=20). Dry needling treatment was administered in 2 sessions one week apart, kinesiological tape treatment was administered in 3 sessions five days apart and dry cupping treatment was administered in 4 sessions twice a week. Evaluation of the patients was made at baseline, at first day after the end of treatment (only VAS score was evaluated), at 1st week, 1st month and 3rd month. Pain severity was evaluated with Visual Analogue Scale (VAS), pain threshold was measured with pressure algometer, functional status with Neck Pain and Disability score, mood of patients with Beck Depression Inventory , quality of life with Short form-36 and cervical joint movement range with goniometer. Results: When groups were evaluated within themselves, in all three treatment groups, all parameters improved at post treatment 1st day, 1st week, 1st month and 3rd month measurements compared to pretreatment values (p0.05). Conclusion: Dry needling, kinesiological tape and dry cupping are effective and reliable treatment methods used in the management of myofascial pain syndrome. It was concluded that three methods has no superiority over each other. Further studies are required on myofascial pain syndrome treatment, especially for cupping treatment.