Deneysel olarak sodyum florür verilen farelerde kan ve karaciğer dokusunda oksidan ve antioksidan parametreler üzerine kuersetinin etkisinin belirlenmesi
Determination of quercetin effect on serum and liver tissue about oxidant and antioxidant parameter in experimentally sodium fluoride administered mice
- Tez No: 468748
- Danışmanlar: PROF. DR. SENA ÇENESİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: NaF, Karaciğer, Eritrosit, TOK, TAK, NaF, Liver, Erythrocyte, TOS, TAS
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Sodyum florür (NaF) toksikasyonuna maruz kalan farelerde iyi bir antioksidan özelliği olan kuersetinin, karaciğer dokusu ve eritrositlerdeki oksidan ve antioksidan aktivite üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada, ağırlıkları yaklaşık 20-25 gr olan 8 haftalık 40 adet Swiss albino erkek fare kullanıldı. Fareler 4 eşit gruba (n=10) ayrıldı. 1. grup, kontrol grubu, normal içme suyu, 2. gruba 12 mg/kg/gün NaF, 3. gruba 40 mg/kg/gün kuersetin, 4. gruba 12 mg/kg/gün NaF+40 mg/kg/gün kuersetin 30 gün süresince oral olarak verildi. Deneme sonunda serum AST ve ALT aktiviteleri tayin edildi. Karaciğer dokusu ve eritrosit hemojenizatında total oksidan kapasite (TOK) ve total antioksidan kapasite (TAK) analizleri yapıldı. Karaciğer dokusuna ait histopatalojik analizler gerçekleştirildi. Bulgular: Serum ALT aktivitesinde gruplar arasında herhangi bir değişiklik görülmedi. AST aktivitesinde tüm gruplarda artış tespit edildi. Eritrosit TAK düzeyi kontrol grubuyla kıyaslandığında flor ve flor+kuersetin grubunda artış gösterirken, eritrosit TOK düzeyi kontrol grubuyla kıyasladığında tüm gruplarda artış görüldü. Karaciğer dokusunda TAK ve TOK düzeylerinde anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi. Karaciğer dokusu histopatolojisinde flor grubunda vena sentralis bölgesinde hidropik dejenerasyon ve hücresel nekrozlar, kuersetin grubunda ise sentrilobüler bölgedeki hepatositlerde hidropik dejenerasyon görüldü. 4. grupta hidropik dejenerasyon ve sentrilobüler nekrozlar daha şiddetli izlendi. Sonuç: Deneysel olarak NaF verilen farelerde bu süre boyunca florun ve kuersetinin karaciğer dokusunda histopatolojik olarak dejenerasyonlar meydana getirdiği görüldü. Karaciğer dokusunda TAK ve TOK düzeylerinde değişiklik tespit edilmezken, eritrositlerde ise flor gruplarında antioksidan kapasitenin uyarıldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the antioxidant activity in liver and erythrocytes of quercetin, known as an effective radical scavenger, on mice exposed to sodium floride (NaF) toxicities. Material and Method: In the study, approximately 20-25 gr weights of 8-week male 40 number Swisss albino mice was used. Mices were recruited 4 equal groups. 1. Group, control group, normal drinking water, 2. Group, 12 mg/kg/day NaF, 3. Group, 40 mg/kg/day quercetin, 4. Group 12 mg/kg/day NaF+40 mg/kg/day was given orally for 30 days quercetin. At the end of experiment, serum AST and ALT activities was designated. All intents and purposes homogeneous liver tissue and erythrocyte, total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) analysis was performed. Histopathological analysis of liver tissues was performed. Result: There were no changes in serum ALT activity between the groups. An increase in AST activity in all groups was detected. The level of erythrocyte TAK compared to the control group and fluorine when fluorine, fluorine+quercetin showed an increase in the group, while all groups showed a significant increase in erythrocyte levels compared with the control group TOS. We did not detect a significant change in the levels of TAK and TOK in iver tissue. Histopathology of liver tissue degeneration and cellular necrosis in the area of the vena centralis fluoride in hydropic in the group, the group quercetin centrilobular hepatocytes degeneration was seen in the region hydropic. 4. group degeneration and necrosis were more severe in the group hydropic centrilobular. Conclusion:. NaF in mice experimentally given the degeneration of liver tissue histopathological character and was caused by quercetin during this time. When a change is not detected the levels of TAK and TOK in liver tissue and liver tissue, the antioxidant capacity in erythrocytes was stimulated in groups of fluorine.