Long-term effects of allantoin on sciatic nerve regeneration after crush injury in rats
Ratlarda periferik sinir rejenerasyonunda allantoin'in uzun süreli etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 468763
  2. Yazar: OMAR ADAM SHEIKH NUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ÖNGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Allantoin, Elektromiyografi, Periferik Sinir Rejenerasyonu, Sıçan, Stereoloji, Allantoin, Electromyography, Peripheral Nerve Regeneration, Rat, Stereology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Periferik sinir hasarını takiben; hasarın distal kısmında, akson ve miyelin dejenerasyonunun yanı sıra özellikle Schwann hücrelerinde olmak üzere hücre sayısında keskin bir artış gözlemlenmektedir. Bu çalışmada, pürin katabolizmasında görev alan ve hücre proliferasyonunda artış sağlayan Allantoin maddesinin hasar alanında gerçekleşen reaksiyonlar üzerine olan etkileri test edilmiştir. Siyatik sinir hasarı oluşturulan ratlara 30 gün boyunca intraperitoneal (i.p.) olarak Allantoin verilmiş ve oluşan periferik sinir hasari modelinde sinirde meydana gelen mitotik faaliyetlere, akson çapına, miyelin kılıf kalınlığına, kaslardaki fonksiyonel iyileşmelere ve sinirdeki rejenerasyon hızına olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Deney hayvanlarının sağ siyatik sinirleri açığa çıkarıldıktan sonra pens yardımıyla 5 saniye boyunca 50 Newton'luk bir kuvvet ile basınç uygulandı ve böylelikle deneysel siyatik sinir hasar modeli oluşturuldu. Deney grubuna 30 gün boyunca her gün düzenli olarak aynı saatlerde Allantoin (10 mg/kg) i.p. olarak verildi. Hayvanlar 30 günün sonunda Elektromiyografi (EMG) ve Siyatik Fonksiyon İndeksi (SFİ) tetkiklerinin ardından sakrifiye edildi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Stereolojik değerlendirmeler sonrasında miyelinli akson sayısı bakımından hasar ve hasar+allantoin grupları araşında bir fark gözlemlenmezken, miyelin kılıf kalınlığı, akson çapı, ve miyelin kılıf kalınlığı/ akson çapı parametreleri açısından fark gözlenmiştir. Ayrıca birleşik aksiyon potansiyeli amplitut ve latans parametreleri açısından da gruplar arasında fark gözlenmiştir. Buna parallel olarak allantoinin iyileştirici etkisi SFI testinde de gözlenmiştir. Sonuç:. Allantoinin uzun süreli uygulanması sinir iyileşmesi üzerinde fonksiyonel ve morfolojik olarak pozitif etki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
LONG-TERM EFFECTS OF ALLANTOIN ON SCIATIC NERVE REGENERATION AFTER CRUSH INJURY IN RATS Aim: Following the peripheral nerve transaction, in addition to the degeneration of axons and myelin, it is shown a sharp increase in the number of cells, especially Schwann cells in the distal part of injury. In this study, the effect of allantoin, which has a role on purine catabolism and increase the cell proliferation was investigated on the reactions occurring in the lesion area. Throughout 30 days, allantoin was intraperitoneally (i.p.) given to the rats with sciatic nerve lesion after that myelin sheath thickness, axon diameter, mitotic activity, and functional improvement in muscles in this peripheral nerve degeneration was investigated. Material and Method: After the right sciatic nerve of the experimental animal models was exposed, with the help of pliers, pressure was performed with a force of 50 Newton for 5 seconds and as a result, experimental sciatic nerve injury model was performed. Allantoin was administered intraperitoneally (10 mg/kg) to the test groups for 30 days, every day on the same hours on a regular basis and waited until 60 days. Animals were sacrificed at the end of 60 days after the Electromyography (EMG) and Sciatic Function Index (SFI) tests. The results obtained from the tests, were analyzed statistically. Results: According to stereological evaluations; there was not any difference between crush + allantoin given group and crush group in terms of myelinated axon number, but there was difference in myelin thickness, axon diameter and myelin thickness/axon diameter parameters, moreover there was a significant difference in compound muscle action potential amplitude between two groups. In parallel with this statement, the curative effects of allantoin was observed in SFI test. Conclusion: The long-term i.p. administration of allantoin has positive morphological and functional effects on nerve healing.