Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan sağlık personelinin finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi: Sivas ili örneği
Determination of financial literacy levels of health personnel working in hospitals affiliated to the ministry of health: Sivas province example
  1. Tez No: 468798
  2. Yazar: FATİH ALTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENİS BAHA BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: finansal okuryazarlık, sağlık personeli, finansal bilgi, finansal eğitim, financial literacy, healthcare personnel, financial information, financial education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giderek karmaşıklaşan finans dünyasında sistemin önemli bir aktörü olan bireylerin finansal konularda bilgilerinin artması sistemin işleyişi açısından büyük öneme sahiptir. Sağlık çalışanlarının finansal okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesini amaçlayan bu çalışmada bireysel refahlarını ve dolaylı olarak toplumsal refahı artırmak açısından oldukça önemlidir. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan bu çalışmanın amacı sağlık personelinin finansal okuryazarlık düzeyini belirlemektir. Araştırmanın evrenini Sivas ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı 11 hastanede çalışan sağlık personeli (N=2750) oluşturmaktadır. Araştırmada basit rasgele örnek seçim yöntemiyle 338 sağlık personeli örnekleme dâhil edilmiştir. Veriler Ocak-Mart 2016 tarihlerinde toplanmıştır. Çalışma bu tarihlerde hastanede görev yapan ve araştırmaya katılmaya kabul eden 343 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. IBM SPSS 22.00 programından yararlanarak veriler analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman Korelasyon Katsayısı ve Frekans testleri kullanılmıştır. Sağlık çalışanlarının finansal okuryazarlık genel başarı puanı %60 olarak saptanmıştır. Erkek katılımcıların başarı puanları kadınlara kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Gelir düzeyi, eğitim düzeyi, bireysel emeklilik sistemine katılım durumu, internet bankacılığı kullanımının finansal okuryazarlık düzeylerinde etkili olduğu görülmüştür. Sağlık çalışanlarının en başarılı olduğu alan“emeklilik ve sigortacılık (% 78)”iken en başarısız olduğu alan“yatırım (% 37)”alanı olmuştur. Sağlık çalışanlarının finansal konularla ilgili orta düzeyde bilgiye sahip olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarına yönelik finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In the financial world that is becoming increasingly complex, increased knowledge of the individuals, an important actor of the system, has great importance in the functioning of the system. This study aiming to determine the financial literacy levels of the health staff is highly important in terms of increasing their individual welfare and thus social welfare. This descriptive and cross-sectional study determines the financial literacy level of health personnel. The population of the research was composed of health personnel working in 11 hospitals affiliated to the Ministry of Health in Sivas (N = 2750). A sample of 338 health personnel was included in the study by simple random sampling method. The data were collected between November and December 2016. The study was conducted with 343 health personnel who served in the hospital at that time and voluntarily accepted to participate in the study. Data were analyzed using the IBM SPSS 22.00 program. Comparisons were performed using Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman Correlation Coefficient and Frequency tests. The overall financial literacy achievement score of the health care staff was 60%. Male participants' achievement scores were found to be higher than women. The level of income, level of education, participation in the private pension system and Internet banking usage were found to be effective in financial literacy levels. The area in which health care staff were the most successful was“retirement and insurance (78%)”while the most unsuccessful area was“investment (37%)”. It can be said that healthcare staffs have a moderate level of knowledge about financial issues. As a result, financial literacy training for health professionals may be recommended.