Hemşirelik öğrencilerinin ağrı ile ilişkili bilgi ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of knowledge and attitudes related to pain of nursing students
- Tez No: 468808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, hemşirelik öğrencisi, ağrı yönetimi, bilgi, tutum, Pain, nursing student, pain management, knowledge, attitude
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik bölümünde eğitim gören öğrencilerin ağrı ile ilişkili bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın evrenini 3. ve 4. sınıfta eğitim gören 456 öğrenci oluşturdu. Çalışma 440 öğrenci ile tamamlandı. Araştırmada veriler, öğrenci bilgi formu ve Ferrell, McGuire ve Donovan tarafından 1993 yılında hemşirelerin ağrı ve ağrı yönetimine ilişkin bilgi ve tutumunu değerlendirmek amacı ile geliştirilmiş olan KASRP-N (Nursing's Knowledge and Attitudes Survey Regarding Pain) ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırmadan elde edilen veriler sayı, yüzde, ortalama, student's t- testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi, Skewness ve Kurtosis Testi kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya katılan öğrencilerin çoğunluğu (%83.2'si) kadın ve %42'si 21 yaşında idi. Öğrencilerin KASRP-N ölçek toplam puan ortalaması 19.38±3.35 olarak bulundu. Öğrencilerin KASRP-N ölçeğinin 20 sorusuna %50'nin altında, 8 sorusuna %50-70 arasında ve 11 sorusuna ise %70'in üzerinde doğru yanıt verdiği belirlendi. Çalışmadan elde edilen bu sonuca göre hemşirelik eğitiminde öğrencilerin ağrı kavramı ile ilişkili yetersiz olduğu konulara daha fazla yer verilmesi ve farklı öğretim yöntemlerinin kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study with the purpose of determination of the knowledge and attitudes related to pain of students who had been educated in the nursing department of Cumhuriyet University Health Sciences Faculty. The descriptive type of the research was composed of 456 students who studied in the 3rd and 4th classes. This study was participated 440 students The data were collected through student information form and KASRP-N (Nursing's Knowledge and Attitudes Survey Regarding Pain) scale form developed by Ferrell, McGuire, and Donovan in 1993 to evaluate the knowledge and attitudes of nurses about pain and pain management.. The data obtained from the study were evaluated using the, number, percentage, mean, frequency, student's t-test, One-way analysis of variance (ANOVA), Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Skewness and Kurtosis test were used for statistical analysis. The majority of the students who participated in the study (%83.2) were women and %42 were 21 years old. The mean total score of KASRP-N scale of the students was found to be 19.38±3.35. It was determined that the students respond correctly to the KASRP-N scale below 50% for 20 questions, between 50-70% for 8 questions and over 70% for 11 questions. According to this result obtained from the study, it is suggested to use more different teaching methods and to give more information to the students about the inadequacy of the concept of pain in nursing education.