Obezite cerrahisi geçiren bireylerin değişen beden imajının yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of the changing body image of individuals with obesity surgery on quality of life
  1. Tez No: 468807
  2. Yazar: PINAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, obezite cerrahisi, beden imajı, yaşam kalitesi, hemşirelik, Bariatric surgery, obesity surgery, body image, quality of life, nursing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma, Sivas İli Cumhuriyet Üniversitesi araştırma ve uygulama hastanesi genel cerrahi servisinde, morbid obezite nedeni ile obezite cerrahisi geçiren bireylerin, değişen beden imajının yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Araştırma, tanımlayıcı tipde bir çalışmadır. Çalışmada veriler anket formu, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği ve beden imajı ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçekler bireylere ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 1. gün, 1. ay ve 3. ay olmak üzere 4 kez uygulandı. Bu çalışmaya toplam 91 birey katıldı. Çalışmada bireylerin ameliyat öncesi BKİ ortalaması 48.52±5.84 iken, ameliyat sonrası 3. ay'da 36.20±5.36'a düştüğü görüldü. Bireylerin yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, ameliyat şekli ile beden imajı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı; cinsiyet ile beden imajı puan ortalamasının erkeklerin lehine kadınlara oranla daha yüksek olduğu, bireylerin 3. ay'da kilo kaybı sonucunda beden imajının olumlu yönde değiştiği ve buna bağlı yaşam kalitesinin arttığı belirlendi. Yapılan doğrusal regresyon analizinde beden imajı ile yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon (β=.366, p=.000), rol güçlüğü (fiziksel) (β=.322, p=.002), rol güçlüğü (emosyonel) (β=.404, p=.000) ile anlamlı ilişkisi olduğu belirlendi. Sonuç olarak; obezite cerrahisinin bireylerin beden imajını olumlu yönde değiştirdiği ve beden imajındaki değişimin yaşam kalitesi üzerinde de olumlu yönde etki yarattığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of determining the effect of changing body image on the quality of life of individuals who have undergone obesity surgery due to morbid obesity in the general surgery service at Sivas Cumhuriyet University Research and Practice Hospital. The research is a descriptive study. In the study, the data were collected using questionnaire form, the SF-36 quality of life scale and the body image scale. The scales were applied to the patients four times: before the operation, the day after the operation, after 1st and 3rd months. A total of 91 individuals participated in this study. In the study, while the mean pre-operative BMI of the subjects was 48.52 ± 5.84, it decreased to 36.20 ± 5.36 at the 3rd month after the operation.It was found out that there was no statistically significant difference between the individuals' age, marital status, education level, the surgical style and the average of body image points; that the average scores of gender and body image were higher in men than those of women; that the body image changed positively as a result of weight loss at the 3rd month, and accordingly, the quality of life increased. In the linear regression analysis, body image and quality of life were found to be significantly related to physical function (β=.366, p=.000), role strength (physical)(β=.322, p=.002), role strength (emotional) (β=.404, p=.000). As a result, it was concluded that the obesity surgery changed the body image of the individuals positively, and the change in the body image created a positive impact on the quality of life.