Koroner anjiografi ve perkütan koroner girişim sonrası periferik vasküler komplikasyonları önlemede kum torbası, close pad ve kum torbası ile birlikte soğuk uygulamanın etkinliği
The efficiency of sand bag, close pad and cold application in combination with sand bag to prevent peripheral vascular complications post-coronary angiography and post-percutaneous coronary intervention
  1. Tez No: 468809
  2. Yazar: EMİNE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KARAGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Anjiografi, Perkütan Koroner Girişim, Kum Torbası, Close Pad, Soğuk Uygulama, Periferik Vasküler Komplikasyon, Coronary angiography, Percutaneous coronary intervention, Peripheral vascular complication, Sandbag, Close pad, Cold application
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Literatürde Koroner Anjiografi (KAG) veya Perkütan Koroner Girişim (PKG) sonrası vasküler komplikasyonları önlemede kum torbası yöntemi, Close Pad uygulaması ve kum torbası ile birlikte soğuk uygulamanın etkinliğini karşılaştıran bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmamızın amacı bu üç yöntemin koroner işlem sonrası periferik vasküler komplikasyonları önlemedeki etkinliğinin belirlenmesi ve birbirine üstünlük durumunun karşılaştırılmasıdır. Deneysel nitelikteki bu araştırmaya 120 hasta dahil edilmiş, randomizasyon ile herbir grupta KAG:20 ve PKG:20 olmak üzere 40'ar kişiden oluşan üç grup oluşturulmuştur. Birinci gruba sadece kum torbası, ikinci gruba sadece Close Pad ve üçüncü gruba kum torbası ile birlikte soğuk uygulama yöntemi kullanılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Birey Gözlem Formu ve Sayısal Ağrı Skalası kullanılarak toplanmıştır. KAG ve PKG işleminde kılıf çekildikten sonraki 15. dakikada, 4. saatte, 1. gün ve 2. günlerde girişim yapılan bölgede lokal komplikasyon varlığı (hematom, kanama, ekimoz, ağrı) araştırılmıştır. Mezura ile hematomun eni-boyu ölçülüp, santimetrekare (cm2) cinsinden alan hesabı yapılmıştır. İşlem bölgesinde kanama olup olmadığına klinik gözlem sonucu karar verilmiş ve transfüzyon gerektiren kanama 'major', transfüzyon gerektirmeyen kanama 'minör' kanama olarak değerlendirilmiştir. İşlem bölgesindeki ekimozun etrafı polietilen milimetrik plastik film (opsite flexigrid) ile sarılarak üzerinden asetat kalemi ile ekimozun sınırları çizilmiş ve ölçüm milimetrekare (mm2) cinsinden hesap edilmiştir. Hastanın girişim bölgesinde hissettiği ağrı, skala üzerinde sayısal olarak belirlenmiştir. KAG grubunda; hematomu önlemede üç yöntemin de benzer etkinliğe sahip olduğu; kanamayı önlemede kum torbası ve kum torbası ile birlikte soğuk uygulamanın close pad yöntemine üstünlük sağladığı; ekimozu önlemede üç yöntemin de etkili olduğu; ağrıyı önlemede sadece kum torbası yönteminin etkili olduğu saptanmıştır. PKG grubunda ise; hematomu önlemede kum torbasının diğer yöntemlere üstünlük sağladığı; kanamayı ve ekimozu önlemede kum torbası ve close pad uygulamasının kum torbası ile birlikte soğuk uygulama yöntemine üstünlük sağladığı; ağrıyı önlemede kum torbası ve kum torbası ile birlikte soğuk uygulama yönteminin close pad yöntemine üstün olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda uygulanan yöntemlerin potansiyel komplikasyonları önlemede etkin olduğu, ancak birbirlerine tam anlamıyla üstün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, kapama yönteminin seçiminde maliyet etkin yaklaşımlar ve kurum politikasının göz önünde bulundurulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature, no study has been found comparing the effectiveness of sandbag (SB), cold application in combination with sandbag method (CASB), and Close Pad application (CP) to prevent vascular complications after Coronary Angiography (CAG) or Percutaneous Coronary Intervention (PCI). So, we aimed to determine the effectiveness of these three methods in preventing peripheral vascular complications after coronary intervention. 120 patients were included in this experimental study and three groups each consisting 40 patients were formed by randomization. The SB, CP, and CASB methods were performed for the first, second, and the third groups, respectively. The data were collected by using Personal Information Form, Individual Observation Form and Numerical Pain Scale. The presence of local complications were investigated at 15th minute, 4th hour, 1st day and 2nd day after the sheath withdrawal. The area of the hematoma was measured with themezzanine, and calculated as squarecentimeters. It was judged as 'major' if hemorrhage required transfusion, and 'minor' if hemorrhage didn't require transfusion. The ecchymosis were wrapped with a polyethylene millimetric plastic film and bordered by an acetate pen, and then calculated as millimeterssquare. The pain felt by the patient was quantified on the scale. In the CAG group; it was determined that these three methods have similar efficacy on preventing hematomas, SB method alone and CASB are superior to CP method to prevent bleeding, all three methods are not effective to prevent ecchymosis, and SB method alone are effective in preventing pain. In the PCI group; it was found that the SB is superior to other methods in preventing hematoma, and SB and CP are superior to CASB method in preventing bleeding, and ecchymosis, and SB and CASB methods are superior to CP method in preventing pain. We have shown that the methods used in our study cohort are effective in preventing potential complications, however they are not exactly superior to each other. So, it is proposed that cost-effective approaches and institutional policy should be taken into consideration in the selection of the closure method.