Egzersiz uygulanan ratlarda koenzim Q10'nun bazı oksidatif stres parametreleri ve ısı şok proteinleri üzerine etkileri
Effects of coenzyme Q10 on the oxidative stress and heat shock proteins in exercise rats
  1. Tez No: 468933
  2. Yazar: FAHRETTİN BEYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAGIP PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Koenzim Q10, Oksidatif Stres, Isı Şok Proteinleri, Exercise, Coenzyme Q10, Oxidative Stress, Heat Shock Proteins
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, egzersiz uygulanan ratlarda, Koenzim Q10'in oksidatif stres, ısı şok proteinleri ve biyokimya serum parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma materyalini, 6 grupta (Kontrol, Koenzim Q10, Egzersiz, Egzersiz+ Koenzim Q10, Akut Egzersiz ve Akut Egzersiz+ Koenzim Q10) 7 adet olmak üzere toplam 42 adet 8 haftalık yaşta erkek Wistar Albino ırkı rat kullanıldı. Ratlar başlangıçta 10 m/dk hızla koşmaya başlatıldı ve kontrollü artışlarla 2 haftalık alışma süresinin sonunda 30 m/dk, %0 eğim, 30 dakika koşu protokolü uygulandı. Ratlar, diyetle Koenzim Q10 uygulanmaya başladıktan sonra 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere koşu testine tabi tutuldu ve son gün akut egzersiz (ratlar yoruluncaya kadar koşu bandında koşması) protokolü uygulandı. Veriler, IBM SPSS (sürüm 22) paket programında ANOVA prosedürü kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar Tukey Post Hoc testi ile analiz edildi. Veriler grup ortalamaları ve ortalamanın standart hatası (SEM) olarak verildi. Verilerde istatistiksel önemlilik, olasılık değerleri 0.05'den küçük olan değerler için anlamlı olarak tanımlandı. Sonuç olarak, egzersiz uygulanan ratlarda Koenzim Q10'in karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerine etkisi olmadığı, kardiometabolik biyokimyasal parametreler üzerinde glikozu etkilemediği, kolesterol ve trigliseriti azalttığı görülmüştür. Akut egzersiz oksidatif stresi artırırken, kronik egzersiz ise lipid peroksidasyon düzeyini düşürerek oksidatif stresi azaltmıştır. Bu etkisini de ısı şok proteinlerini regüle ederek göstermiştir. Ayrıca, ratlarda Koenzim Q10 tüketiminin ısı şok protein düzeylerini düşürerek etkisini göstermiştir. Bu arada kronik egzersiz ve Koenzim Q10'in sinerjik bir etki göstererek oksidatif stresi azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this reserach, it has been tried to observe the effects of coenzym Q10 on oxcidative stress, heat shock proteins and biochemistry serum parameters in rats applied exercise. It has been used totally 42, aged eight weeks, Wistar Albino Rats which is grouped of 6 (control,coenzym Q10,exercise,exercise+coenzym Q10,acute exercise ve acute exercise+coenzym Q10) each of them contains 7 rats. In the begining, the rats are made to run 10 m/min and at the end of two weeks, the thirty minutes running process being %0 slope and 30 m/min was implemented in a controlled increase. The rats have been tested to run 5 days a week along six weeks after applying coenzym Q10 on a diet and on the last day, acute exercise process (running on the band untill tired) has been applied. Datas have been evaluated by using ANOVA process in the IBM SPSS (version 22) packaged software.The comparison among groups have been analized with the help of Turkey Post Hoc Test.The datas have been given as group avarage and standart error of mean (SEM). Statistical significance has been defined as meaningfull for the ones whose probablity values are under the point of 0.05. Finally, it's been seen that there is no effect of coenzym Q10 on the functions of liver or kidney and coenzym Q10 doesn't effect glucose on cardiometabolic biochemical parameters.In adddition to these, it decreases cholesterol and triglyceride.While acute exercise increases oxcidative stress, chronic exercise decreases oxcidative stress by reducing the level of lipid peroxydation. It has shown this effect by means of regulating heat shock proteins.Also, it has shown the effect of consumption of coenzym Q10 by reducing heat shock protein.Moreover, it has been observed that chronic exercise and coenzym Q10 decreases oxcidative stress by working synergisticallly.