18-24 yaş arası teakwando ve yüzme sporu ile uğraşan gençlerin saldırganlık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of aggression levels in 18-24 ages young people making teakwondo and swimming sports
- Tez No: 468950
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖKKEŞ ALPASLAN GENÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: saldırganlık düzeyi, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, teakwondo ve yüzme, Aggression level, Buss-Perry Aggression Scale, teakwondo and swimming
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Spor başarısı, rakibin oyun kuralları çerçevesinde engellenmesine bağlıdır. Bu engellemenin sınırlarını, ilgili spor dalınınkendi kuralları, yapılan hareketin taşıdığı niyet ve kasıt derecesi belirler. Müsabaka kurallarının ihlal edilmesi ve rakibe zarar verme niyetisaldırgan davranıştır. Saldırgan davranışlarının ortaya çıkmasını farklı etmenler belirlemektedir. Bu tez çalışmasında 18-24 yaş arasında 179 bayan ve 121 erkek olmak üzere toplam 300 gönüllü öğrenci grubunda teakwondo ve yüzme sporu yapan geçlerde saldırganlık düzeyi belirlenmiştir. Hedeflenen amaçları ortaya çıkarmak için; katılımcılara fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke ve sözel saldırganlık yaklaşımları ölçebilecek sosyodemografik veri toplama formu uygulanmıştır. Öğrencilerin şiddet/saldırganlık düzeylerinin belirlenmesine yönelik Buss-Perry tarafından geliştirilen Saldırganlık Ölçeği'nde yer alan 29 adet önermeye verdikleri tepkiler istatistik olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, ankete katılanların %59.7'si kız, %40.3'ü erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Cinsiyetlere bağlı yaş ortalamaları incelendiğinde kız öğrencilerin yaş ortalaması 19.24±1,69, erkek öğrencilerin yaş ortalaması ise 19.5±2,59 olarak tespit edilmiştir. Ankete katılan öğrencilerin %62'si spor yapmakta ve spor yapan öğrenciler yedi farklı (taekwondo, yüzme, atletizm, futbol, fitness, badminton ve voleybol) spor branşına dağılımları sırası ile %25.3, 20, 4, 6.3, 4, 0.7 ve 1.7 olarak tespit edilmiştir. Saldırganlık davranışı cinsiyete göre değerlendirildiğinde; erkeklerin kızlara göre düşmanlık ve sözel saldırganlık eğilimlerin daha yüksek olduğu ortaya koymuştur. Saldırganlık takım sporu ve bireysel spor yapanlara göre değerlendirildiğinde; takım sporları ile uğraşanların sözel saldırganlık ortalamasının bireyselbranşlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Success in sport depends on block of opponentswithin the game rules.These blocking limits were determined by sports branch's own rules, purpose of aggression and level of bad intention. Aggressive behavior is braking competition rules and devastation intention for competitor. Different factors determine to reveal aggressive behavior.In this thesis study, the effect of aggression level of teakwondo and swimming in the group of 300 volunteers, 179 female and 121 male between 18-24 years, was determined.In order to reveal the intended objectives; Social-demographic data collection form was used to measure physical aggression, hostility, anger, and verbal aggression approaches to participants.The responses to the 29 proposed questions in the Aggression Scale developed by Buss-Perry to determine the level of violence / aggression of the students were evaluated statistically.According to the results of the research, 59.7% of the respondents are female and 40.3% are male students.When the sex-related averages were examined, the average age of the female students was 19.24 ± 1.69 and the average age of male students was 19.5 ± 2.59.The percentage of students who participated in the survey was 62% and the ratio of students who were doing one of seven branchessports (taekwondo, swimming, athletics, soccer, fitness, badminton and volleyball)were 25.3%, 20, 4, 6.3, 4, 0.7, and 1.7, respectively.When aggression behavior is evaluated according to sex; men have higher hostility and verbal aggression tendencies than girls.When aggression is evaluated according to team sports and individual sports, results showed that the average verbal aggressiveness of those who deal with team sports is higher than individual branches.