Ercp endikasyonları ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of ERCP indications and results
  1. Tez No: 468953
  2. Yazar: ALİ BÜLENT DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: ERCP, Koledok, Koledokolitiazis, ERCP, Choledochus, Choledocholithiasis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada transplantasyon dışı Endoskopik Retrograde Kolanjio-Pankreatografi (ERCP) uygulanan hastaların endikasyonları ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne 2009 ile 2015 tarihleri arasında klinik, laboratuvar, radyolojik olarak kolestaz bulguları ile başvuran ve ERCP yapılan tüm hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 890 hastanın yaş ortalaması 62,63 ± 18,46 idi. Hastalardan 391 (% 43,9) kişi erkek, 499 (% 56,1) kişi ise kadındı. Çalışmamıza katılan kişilere baktığımızda 273 (% 30,7) kişinin ultrasonografi bulgusunda intrahepatik safra yollarının normal olduğu, 527 (% 59,2) kişinin intrahepatik safra yollarının dilate olduğu saptanmıştır. Ultrasonografik olarak koledok çapına baktığımızda ise ortalama koledok çapının 11,77±4,04 mm olduğu bulunmuştur. Koledok çapı 7 mm ve altında olanları normal, 7 mm üzerini ise dilate olarak sınıfladığımızda 55 (% 6,2) kişinin normal, 553 (% 62,1) kişinin ise dilate koledok çapına sahip olduğu saptanmıştır. Çalışmamıza katılan hastaların başvuru anındaki semptomları sırasıyla 734 (% 82,5) kişi karın ağrısı, 62 (% 6,9) kişi bulantı, 13 (% 1,5) kişi ise sarılık tariflemişlerdir. ERCP işlemi sonrası 589 (% 66,2) kişi koledokolitiazis, 156 (% 17,5) kişi malignite, 37 ( % 4,2) kişi striktür, 30 (% 3,4) kişi safra kaçağı, 23 (% 2,6) kişi normal, 6 (% 0,7) kişi primer sklerozan kolanjit, 2 (% 0,2) kişi caroli hastalığı, 2 (% 0,2) kişi kist hidatik, 1 (% 0,1) kişi ise fasciola hepatica tanısı almıştır. Ultrasonografik olarak intrahepatik safra yollarında dilatasyona göre gruplandırılmış hastalarda koledok çaplarının farklılığına baktığımızda ise intrehepatik safra yolları dilate olan hastaların koledok çaplarının da istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmış olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma ERCP işleminin önemini ortaya koymuş olup, safra yolu ilişkili hastalıkların tanısı ile birlikte eş zamanlı tedavi imkanı sunması nedeniyle uygun endikasyonlarda öncelikli tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the indications and outcomes of patients who underwent Endoscopic Retrograde Cholangio-Pancreatography (ERCP) without transplantation. Material and Methods: All patients who was admitted in Inonu University Turgut Özal Medical Center with clinical, laboratory, radiologically cholestatic findings and having undergone ERCP between 2009 and 2015 were evaluated retrospectively. Findings: The mean age of 890 patients included in our study was 62.63 ± 18.46. Of the patients, 391 (% 43.9) were male and 499 (% 56.1) were female. When we looked at the patients, it was determined that intrahepatic bile ducts were normal in 273 (% 30,7) patients and 527 (% 59,2) patients had dilated intrahepatic bile ducts. When we looked at choledochal diameter ultrasonographically, mean choledochal diameter was found to be 11.77 ± 4.04 mm. It was determined that 55 (% 6.2) patients had normal and 553 (% 62.1) patients had dilated choledochal diameter when we classified patients with a diameter of 7 mm or less as normal and those with a diameter of upper 7 mm as dilated. When we looked at patients' symptoms, 734 (% 82,5) patients described abdominal pain, 62 (% 6,9) patients described nausea and 13 (% 1,5) patients described jaundice. After ERCP procedure, 589 (% 66.2) persons were diagnosed as choledocholithiasis, 156 (% 17.5) persons were malignancy, 37 (% 4.2) persons were stricture, 30 (% 3.4) persons were biliary leakage, 23 (% 2,6) were normal, 6 (% 0.7) were primary sclerosing cholangitis, 2 (% 0.2) were caroli disease, 2 (% 0.2) were hydatid cyst and 1 (% 0.1) was fasciola hepatica. When we look at the difference in choledochal diameters in patients grouped according to dilatation in intrahepatic biliary ducts, choledochal diameters of patients with dilated intrahepatic biliary ducts were found to increase statistically significantly. Results: This study has shown the importance of ERCP procedure and it is a method that should be prefered in appropriate indications because it offers the possibility of simultaneous treatment with diagnosis of bile duct-related diseases.