Akciğer kanserli hastalarda nötrofil-lenfosit oranı ve platelet-lenfosit oranı ile PET-BT parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Akciğer kanserli hastalarda nötrofil-lenfosit orani ve platelet-lenfosit orani ile BET-bt parametreleri arasindaki i̇lişkinin i̇ncelenmesi
  1. Tez No: 468952
  2. Yazar: FIRAT DAĞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TAMER ELKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, PET-B, Lung cancer, neutrophil to lymphocyte ratio, platelet to lymphocyte ratio, PET-CT
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Akciğer kanseri, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre Dünya'da kanser türleri arasında erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Dünya genelinde her yıl tahmini olarak 1 milyonun üzerinde yeni olgu görülmektedir. Son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ile preoperatif evrelemede görüntüleme yöntemleri ile daha net ve doğru sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Pozitron emisyon tomografi – bilgisayarlı tomografi (PET-BT) bu görüntüleme yöntemleri arasında artan sıklıkla kullanılmaktadır. Son zamanlarda tam kan parametrelerinden olan nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO) inflamasyonun göstergesi olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda NLO ve PLO'nın PET-BT parametreleri ile ilişkisini ve NLO ve PLO değerlerinin akciğer kanserinde PET-BT parametrelerini predikte ettirici bir öneme sahip olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Kliniği'nde Ocak 2013 – Şubat 2017 tarihleri arasında patolojik olarak akciğer kanseri tanısı konulan, klinik, laboratuar, patolojik verileri elektronik sistemde kayıtlı olan, PET-BT görüntülemesi tedavi başlamadan çekilen ve sistemde görüntüleri ve raporları kayıtlı olan 98 hasta dahil edildi. Çalışmamızda küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) ve küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) olan gruplar arasında PLO ve NLO açısından fark saptanmadı. Tanı tipi göz önüne alınmadığında tümör maksimum standardize tutulum değeri (SUVmax) ve ortalama standardize tutulum (SUVmean) değerleri erkeklerde anlamlı yüksek saptandı (p= 0.026). KHDAK olan hasta grubunda NLO ile tümör boyutu arasında anlamlı bir korelasyon saptandı (r=0,275, p= 0.006). NLO ve PLO değerleri ile hem karaciğer SUVmax (sırasıyla p: 0.028, r: -0.236; p: 0.021, r: -0.247) hem de karaciğer SUVmean (sırasıyla p: 0.007 r: -0.289; p: 0.008, r: -0.282) değerleri arasında anlamlı negatif bir ilişki tespit edildi. KHDAK'li hasta grubunda NLO ve PLO ile karaciğer SUVmax arasında negatif bir ilişki (sırasıyla r=-0.236, p=0.028; r: -0.247, p: 0.021) saptanırken KHAK'li grupta anlamlı korelasyon yoktu. KHDAK'li grupta aort SUVmean ile NLO ve PLO arasında negatif bir korelasyon bulundu (sırasıyla r=-0.219, p=0.042; r: -0.240, p: 0.025). KHAK'li hasta grubunda NLO ve PLO ile aort SUVmax arasında anlamlı ilişki saptanmadı. KHDAK'li hasta grubunda tümör/aort SUVmax oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p: 0.032). Çalışmamızda NLO ve PLO ile tümör/aort SUVmax ve SUVmean arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Her iki grupta da NLO ve PLO ile tümör/aort SUVmax arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
According to the report of the World Health Organization, lung cancer is the first type of cancer in the world that causes death most often in males and the second in females. As an estimate, 1 million new cases are seen every year worldwide. With the development of technology in recent years, more accurate and clearer results have been obtained with preoperative imaging methods. Positron emission tomography - computerized tomography (PET-CT) is increasingly used among these imaging modalities. Recently, neutrophil to lymphocyte ratio (NLO), platelet to lymphocyte ratio (PLO), which are complete blood parameters, are considered as indicators of inflammation. We aimed to investigate the association of NLO and PLO with PET-CT parameters in our study and whether NLO and PLO values have a predictive value for PET-CT parameters in lung cancer. Ninety-eight patients with pathologically diagnosed lung cancer between January 2013 and February 2017, who were enrolled in clinical, laboratory and pathological electronic systems and who had taken PET-CT imaging before the treatment and whose images and reports were recorded in the Oncology Clinic of Inonu University are included to our study . In our study, there was no difference for PLO an NLO values between patients with small cell lung cancer (NSCLC) and small cell lung cancer (SCLC). When the type of diagnosis was not considered, the values of tumor maximum standardized uptake value (SUVmax) and mean standardized uptake value (SUVmean) were found higher in male patients and this height was statistically significant (p = 0.026). A statistically significant correlation was found between NLO and tumor size in the NSCLC patient group (p = 0.006, r = 0.275). There was a significant negative correlation between NLO and PLO values ​with both liver SUVmax (p: 0.028, r: -0.236; p: 0.021, r: -0.247 respectively) and liver SUVmean (p: 0.007 r: -0.289; p: 0.008, r: -0.282 respectively). As a negative correlation was found between NLO and PLO and liver SUVmax in patients with NSCLC (p: 0.028, r = -0.236, p: 0.021 r: -0.247, respectively), there was no significant correlation in the group with SCLC. There was a negative correlation between aort SUVmean with NLO and PLO in the NSCLC group (p: 0.042, r: -0.219; p: 0.025, r: -0.240 respectively). No statistically significant relationship was found between NLO and PLO with aort SUVmax in patients with SCLC tumor/aort SUVmax ratio was significantly higher in patients with NSCLC (p: 0.032). There was no significant relationship between NLO and PLO with tumor/aort SUVmax and SUVmean in our study. There was no statistically significant correlation between NLO and PLO with tumor/aort SUVmax in both groups.