Mısır (Zea mays L.) yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadele de örtücü bitkilerin kullanılma olanaklarının araştırılması
Training and knowledge of farmers in antalya province about pesticide use and their environmental awareness levels
- Tez No: 468995
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, yabancı ot, rekabet, örtücü bitkiler, Corn, weeds, competition, cover crops
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Mısır insan beslenmesinde, hayvan yemi olarak ve birçok sektörde hammadde olarak kullanılmaktadır. Yabancı otlar dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de mısır üretimini azaltan en önemli faktörlerden birisidir. Mısırda yabancı ot mücadelesi herbisitlere ve mekanik mücadeleye bağlı olarak yürütülmektedir. Bu uygulamalar beraberinde bazı sorunları da getirmektedir. Bu sorunların azaltılması için alternatif metotlara ihtiyaç vardır. Bu alternatiflerden biriside örtücü bitkilerin kullanımıdır. Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma Merkezine (ERÜTAM) ait deneme arazisinde yürütülmüş olan çalışma ile dane mısır yetiştiriciliğinde yabancı otlarla mücadelede örtücü bitkilerin kullanılma olanakları araştırılmıştır. Örtücü bitki olarak tüylü fiğ (Vicia villosa Roth.), çavdar (Secale cereale L.), macar fiği (Vicia pannonica Crantz.), yemlik şalgam (Brassica rapa rapa), çok yıllık çim (Lolium perenne L.), karalahana (Brassica oleraceae var. acephala) kullanılmıştır. Aynı zamanda yabancı otlu kontrol ve yabancı otsuz kontrol parselleri de oluşturulmuştur. Denemeler 2014 – 2015 yıllarında, bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede örtücü bitkilerin yabancı otlar ile mısır dane verim ve verim unsurlarına etkileri incelenmiştir. Deneme alanında 8 familyaya ait toplam 13 yabancı ot türü saptanmıştır. Çalışmalar sonucunda en yüksek örtücü bitki kuru biyoması tüylü fiğ parsellerinden (147.79 g/0.25m2) elde edilmiştir. Örtücü bitkilerin toprağa karıştırılmasından sonra 28. ve 56. günlerdeki yabancı otların kuru ağırlıklarında kontrole göre en fazla azalma sırasıyla % 79.83, % 88.93 ile tüylü fiğ parsellerinden elde edilmiştir. Tüylü fiğ verim unsurlarına da etki ederek, en yüksek bitki boyu, bitki çapı, koçan çapı, koçan uzunluğu ve dane verim (757.63 kg/da) tüylü fiğ parsellerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corn is used as human food, animal feed and raw material in many sectors. Weeds are one of the most important factors that reduce corn production in our country as well as in other countries of the world. Weed control in corn is carried out depending on herbicides and mechanical control. These cause some problems. Alternative methods are needed to reduce these problems. Using cover crops are one of the alternatives. This study was conducted to determine weed suppressiveness of cover crops in corn fields in the Kayseri in Turkey. This study carried out in ERUTARM's trial farm in Central Campus of Erciyes University in Kayseri province. Vicia villosa Roth., Secale cereale L., Vicia pannonica Crantz., Brassica rapa rapa, Lolium perenne L., Brassica oleraceae var. acephala were used as cover crops in the experiment. Control plots such as weedy control and weedless control were added as reference plots. The experiments were carried out in the years of 2014 - 2015 in a split plots experimental design with four replications, and all cover crops were grown on the same plot during the experimental periods. In the experiment, the effects of cover crops both on weeds and on corn grain yield and yield components were investigated. A total of 13 weed species belonging to 8 families were identified in the experimental area. As a result of the study, the highest cover crop dry biomass was obtained from V. villosa (147.79 g / 0.25 m2). Compared to control plots, the highest decrease in dry weights of weeds on 28th and 56th days after cover crops incorporation to soil was obtained vetch parcels 79.83% and 88.93%, respectively. V. villosa also affected yield components and the highest plant height, plant diameter, root diameter, rootstock length and grain yield (757.63 kg/da), were obtained from V. villosa plots.