Gaziantep şehrinin destinasyon marka imajı ve destinasyon aidiyeti: Yerli turistler üzerine bir araştırma
Destination brand image and destination attachment of Gaziantep city: A study on domestic tourist
- Tez No: 469168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GİRİTLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Marka İmajı, Destinasyon Aidiyeti, Gaziantep, Destination, Destination Brand Image, Destination Attachment, Gaziantep
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Dünyada destinasyonların sayısı gün geçtikçe artmakta ve her geçen gün hızla gelişen teknoloji sayesinde destinasyonlar gittikçe daha da ulaşılabilir bir hâl almaktadır. Bu doğrultuda potansiyel turistlerin seçecekleri destinasyon sayısında artış yaşanırken, bu durum destinasyonlar arasındaki rekabetin de daha yüksek düzeyde artmasına neden olmaktadır. Destinasyonlar arasında artan rekabet sonucunda destinasyonlar, kendilerini diğer destinasyonlardan farklı kılmak amacıyla kendine özgü özelliklerini ortaya çıkarıp pozitif bir imajla markalaşma çabası içerisine girmektedir. Markalaşmayı başaran destinasyonların daha fazla tercih edilebilir bir duruma gelmesiyle diğer destinasyonlara nazaran rekabet üstünlüğü de elde etmektedir. Rekabet üstünlüğü elde eden destinasyonlar, potansiyel turistler tarafından daha fazla ziyaret edilerek destinasyon marka imajının artmasına ve bu durum potansiyel turistlerde aidiyet duygusunun oluşmasına imkan sağlamaktadır. Yapılan bu araştırmanın amacı, Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin gözünde Gaziantep şehrinin nasıl bir destinasyon marka imajı ve destinasyon aidiyetine sahip olduğunu tespit etmektir. Bu amaç kapsamında geliştirilen anket formu, tesadüfi olmayan örneklem yöntemlerinden kolayda örneklem yöntemiyle Gaziantep şehrini ziyaret eden 393 yerli turist üzerinde yüz yüze görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, SPSS 21.0 for Windows istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu kapsamda aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmış ve verilerin gruplandırılmasında faktör analizinden yararlanılmıştır. Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin demografik özelliklerinin destinasyon marka imajı ve destinasyon aidiyeti üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla verilerin normal dağılım göstermediği göz önünde bulundurulmuş, veriler üzerinde“Mann-Whitney U Testi”ile“Kruskal-Wallis H Testi”uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin destinasyon marka imajının“doğal ve kültürel çekicilikler”,“genel alt yapı ve sosyal çevre”,“bölgenin atmosferi”ve“aktivite ve etkinlikler”olmak üzere dört boyuttan; destinasyon aidiyetinin ise tek boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Öte yandan Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin destinasyon marka imajının“yüksek”düzeyde olduğu; Gaziantep'e yönelik destinasyon aidiyetinin ise“orta”düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin destinasyon marka imajı algısıyla destinasyon aidiyeti arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The numbers of destinations in the world are increasing gradually and the destinations are becoming more accessible through rapidly evolving technologies with each passing day. It increases the number of potential tourists' destinations of choice, thus causing a higher level of competition between destinations. As a result of increased competition between destinations, the destinations enter into branding efforts with a positive image via revealing their characteristic features in order to create a difference from other destinations. Succeed in branding destinations become a preferable situation and gain competitive advantages compared to other rival destinations. The competitive advantage achieved destinations are more visited by tourists and that provides a chance to improve destinations brand image and leads to a formation of a sense of destination attachment. The purpose of this research is stating what kind of destination brand image and destination attachment has Gaziantep City on domestic tourists' mind who visited Gaziantep City. The scope of this aim, the survey has been conducted by using convenience sampling method of non-random sampling techniques through face to face interview over 393 domestic tourists who visited Gaziantep City. The obtained data within the scope of the research were analyzed through the statistical package program SPSS 21.0 for Windows. In this context, the arithmetic average and standard deviation values calculated and factor analysis was utilized for grouping data. Considering that the data did not show normal distribution,“Mann-Whitney U Test”and“Kruskal-Wallis H Test”were applied on the data, in order to determine whether demographic characteristics of domestic tourists has any effect on destination brand image and destination attachment. The result of this research indicates that the destination brand image of domestic tourists is consisting four dimensions such as“natural and cultural attractions”,“city facilities and social environment”,“the atmosphere of the region”, and“activities and events”, while destination attachment has a single dimension. On the other hand, the destination brand image of domestic tourists is at the high level while destination attachment is on medium level for Gaziantep. Due to performed correlation analysis, there is statistically a positive directional and a meaningful relationship between destination brand image perceptions of domestic tourists who visit Gaziantep and the destination attachment of domestic tourists.