Suriyeli göçmen kadınların gündelik hayat deneyimleri ve kentte var olma mücadeleleri: Gaziantep örneği
Everyday resilience: exploring narratives of syrian woman i̇n Gaziantep
- Tez No: 469171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Kadın, Gündelik hayat, Deneyim, Direniş, Migration, Syrian Woman, Everyday Practices, Everyday Strategies, Resistance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gaziantep'e zorunlu göçle gelen Suriyeli kadın göçmenlerin gündelik hayat deneyimlerini ve kentte var olma mücadelelerini incelemektir. Bu bağlamda araştırmanın sorusunu, zorunlu göçü yaşayan kadınların diğer göçmen gruplardan nasıl daha olumsuz etkilendikleri oluşturmaktadır. Bu olumsuz etkilenmeye rağmen zorunlu göç sürecinde kadın deneyimi yeterince görünür değildir. Bu araştırmada ise kadınların deneyimleri görünür kılınmaya çalışılmıştır. Çalışmada Suriye'den Gaziantep'e gelen farklı etnisite, yaş ve gelir grubundaki 38 kadınla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışmam, Suriyeli kadınların zorunlu göç sürecinde toplumsal cinsiyet, göçmenlik konumu ve milliyetleri dolayısıyla üçlü bir dışlanmayla karşı karşıya olduklarına işaret etmektedir. Buna rağmen, kadınların göç sürecinde her zaman mağdur olarak anlaşılmamaları gerektiği, gündelik hayatlarının devamı için, zayıf direniş taktikleri geliştirdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore everyday experiences and coping strategies of Syrian women who were forced to move to Gaziantep, a city in Southeastern Turkey. Drawing on narrative data from Syrian women living in Gaziantep, this study indicates how women experience particular difficulties, and challenges as a result of forced migration. Indeed, the study aims to bring female migration out of the shadows. A total of 38 in-depth interviews were undertaken with women of different ages, ethnicities and classes. The study finds out those women face particular difficulties due to Immigration Law in Turkey. Additionally, being Syrian and women also increases social exclusion. Nevertheless, the study considers women's strategies and everyday tactics to overcome exclusion and explores the ways in which power relations have been contested through day-to-day practices.