Vusûlî Dîvânı'nda maddi kültür ve sosyal hayat unsurları
Elements of material culture and social life in Vusuli's Divan
- Tez No: 469237
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dîvân edebiyatı, Maddi kültür, Sosyal hayat, Vusûlî, 16. yüzyıl, Divan literature, Material culture, Social life, Vusuli, 16 th century
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu çalışmada, 16. yüzyıl Dîvân şâirlerinden Vusûlî'nin Dîvânı“maddi kültür ve sosyal hayat unsurları”yönüyle incelenmeye çalışılmıştır. Amacımız, Vusûlî Dîvânı'nda maddi ve manevi kültür unsurlarını tespit ederek kadîm şiir geleneğimizin daha iyi anlaşılabilmesi için yapılan çalışmalara katkı sağlayabilmektir. Çalışmada, Prof. Dr. Hakan Taş tarafından hazırlanan, 2010 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından internet ortamında yayımlanan“Vusûlî Dîvân [İnceleme-Metin-Çeviri-Açıklamalar-Dizin]”adlı çalışma temel alınmıştır. Çalışmamız iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde“maddi kültür unsurları”;“inşaatla ilgili maddi unsurlar, imalatla ilgili maddi unsurlar ve diğer maddi unsurlar”olmak üzere tasnif edilmiş ve incelenmiştir. İkinci bölümde,“sosyal hayat unsurları”ana başlığı altında“inanmaya dayalı unsurlar, şahıslar, sıfatlar ve tipler, meslekler, mekânlar, renkler”olmak üzere altı bölümde tasnif yapılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde, araştırma sonucunda elde edilen unsurlarla ilgili ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 16 th century poet Vusûlî's works of art Divan in term of“Element of Material Culture and Social Life”. We aim to contribute the understanding of our ancient poetry tradition by determining tangible and intangible factors in Vusuli's Divan. In our study Vusuli's Divan [Analysing-Text-Translation-Instructions-Index] was based which was prepared by Prof. Dr. Hakan Taş and published on the internet by Republic of Turkey the Ministry of Culture and Tourism Libraries and General Directorate of Publishing in 2010. Our study has two parts. In the first part classification was made under the title of“Material Culture Factors”as“material factors about construction, material factors about production and other material factors.”In the second part classification was made in six parts under the title of“Social Life Factors”as“factors based on belief, historical and legendary figures, characters, occupations, places and colours.”In the final part of our study, detailed evaluation was made about the factors that we got as result of study.