Anlatımın sınırları: Tanıklığın imkânlarıyla felaket anlatısı
The limits of narration: The catastrophe narration by the possibility of witnessing
  1. Tez No: 469398
  2. Yazar: MELKAN BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ENDER KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tanıklık, Felaket, Muselmann, Arşiv, Ezidiler, Witness, Disaster, Muselmann, Yazidis, Archive
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Politik iradelerin tasarıları olan sistematik kırımlar, hedef aldığı topluluk ve o topluluğu oluşturan özneler için Felaket'le sonuçlanır. Felaket, insanın tecrübe bütçesini aşan bir dehşetle, topluluk üyelerinin tanıklık etme olanağını ortadan kaldırır. Kolektif-tekil olarak Tarih ve faydacı bir anlayışa sahip siyasetin alanlarında, bu kırımlarla ilgili olgular ve bu olguların anlamlandırıldığı bağlamlar üretilse de, bunlar, bize, Felaket'in kapsamı ile ilgili hiçbir şey söylemez. Felaket'in kapsamını kavramak ve onun hakkında yorumlar geliştirmek için, Felaketlerden artakalan tanıklıkların, tarih ve siyaset alanlarının dışında analiz edilmesi gerekmektedir. Ancak tanıklık etmenin olanaksızlığına tanıklık eden bir dilsel edim, Felaket hakkında bir şeyler söyleyebilir ya da Felaket'e yaklaşabilir. Böylesi bir dilsel edim aynı zamanda, konuşmanın ve yazmanın olanak ve olanaksızlığına tanıklık etmek zorundadır. Edebiyat, tanıklığın yapısındaki olanaksızlıklarla başarısızlığa uğradığında, dilin sınırlarını da sınamış olur. Dil, söz konusu Felaket olduğunda, konuşmanın ve tanıklık etmenin olanaksızlığını barındırmalı ve yerini dil-olmayana bırakmalıdır. Osmanlı Döneminde Ermenilerin ve Nasyonal Sosyalizm döneminde Yahudilerin tanıklıkları, Felaket'e tanıklık etme olanak ve olanaksızlığına hakkında tartışmaların en merkezi yerinde durmaktadır. Bu tez çalışmasında, benzer sistematik saldırılara maruz kalmış ve yakın tarihe kadar, neredeyse bütünüyle sözlü bir kültüre dâhil olan Ezidilerin, kendileri için Felaket'le sonuçlanan bu olaylardan sonra yazdıkları tanıklık romanları, tanıklığın ve dilin olanak ve olanaksızlıkları çerçevesinde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Systematic slaughters, the projections of political will by and large end up with catastrophe for the community being targeted and the agents of forming the community. The catastrophe, a by an apprehension surpassing the agent's limit of experience, abolishes the possibility of the agents' of the community bearing witness. As a collective-singular history and a pragmatic approach with the areas of politics, whether the facts concerning them and in this case the meaning and context of these cases related to the holocausts is produced, it still does not say anything about the scope of the disaster. Consequently, to appreciate and develop interpretations related the term of the catastrophe, the witnesses left from the catastrophes should be evaluated outside the scope of the history and politics. However, linguistic act, which witnesses the impossibility of bearing testimony, might say something about Disaster or approach to Disaster. The linguistic act also has to witness the possibility and impossibility of talking and writing. The literature, examines the borders of the language when it falls over with the impossibilities in the structure of witness. The language, in matter of catastrophe, might include the impossibility of bearing testimony to it; and yields to non-language. The witnesses of Armenian and Jews in the period of Ottoman and National Socialism respectively remain as the central parts of the discussions about the possibility and impossibility of bearing testimony. In this thesis study, Yazidis, who exposed to similar systematic violations and almost purely participated in an oral history, are discussed in the framework of written witness novels by them after these acts that explained to end up with catastrophe and also possibility and impossibility of the language and witness.