A'şâ Hemdân'ın Dîvân'ının İslam tarihi açısından tahlili
Analysis of A'sha Hamdan's Divan in terms of Islamic history
- Tez No: 735185
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHFUZ SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: A'şâ Hemdân, Emevî dönemi, Tevvâbûn Hadisesi, Muhtâr es-Sekafî, Mus'ab b. Zübeyr, İbnu'l-Eş'as, Haccâc, Kûfe, A'sha Hemdân, Umayyad period, Tawwabin, Mukhtar al-Thaqafi, Mus'ab İbn al-Zubayr, Ibn al-Ash'ath, al-Hajjaj, Kufah
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma konusu olan“A'şâ Hemdân'ın Dîvânı'nın İslam Tarihi Açısından Tahlili”adlı tez çalışmasında, Emevîler döneminde yaşamış olan bir şairin şiirlerinde tarihe dair tanıklığı incelenmiştir. Çalışma giriş, sonuç ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, yöntemi ve faydalanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde şairin hayatı anlatılmış ve doğup yetiştiği şehir olan Kûfe'nin Emevî döneminde genel siyasî durumu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise A'şâ'nın şiirleri tarihsel muhteva yönünden incelenmiştir. Ayrıca divanda yer alan şiirinde konu edinen siyasi hadiselerin arka planı kısaca aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda değişik kaynaklardan da faydalanılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışma boyunca ulaşılan bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis study is to adress the relationship between poetry collection of A'sha Hemdân and Islamic history during the Umayyad period. The study consists from introduction, result and two more sections. The introduction provides a general informations about the study‟s objective, significance, method and the references that were used in the study. The first section talks about the poetrist life and an overview of the political situation of his city that he was born in „Kufah‟ during that time. In the second section, the historical contents of the poetries were talked about. In addition, some of the political events (that were included in poetries) that happened during that time also were discussed and the possible reasons behind them were also included. For this purpose, many different references were used. In the conclusion section, the results that were obtained during the study had been included.