The effect of monetary policy on foreign trade balance in Turkey, in particular through credit channel
Türkiye'de para politikasının özellikle kredi kanalı yoluyla dış ticaret dengesi üzerine etkileri
- Tez No: 469445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. ARHAN ERTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Kredi Kanalı, Dı¸s Ticaret A¸cı˘gı, Monetary Policy, Credit (Loan) Channel, Foreign Trade Balance
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki para politikasının 2001 yılı sonrasında gözlemlenen kredi genişlemesi ve cari açık üzerindeki muhtemel etkileri üzerinedir. Araştırmada, VAR, ARDL, IRF ve Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Bu kapsamda, reel faiz oran ile temsil edilen para politikasının tüketici, kamu ve diğer ticari kredileri üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye gibi yükselen / gelişen ekonomilere fon akışının temel faktorlerinden olan küresel risk iştahı ve benzeri değişkenler de dikkate alındığında, para politikasının nihai olarak cari denge ve onun ana bileşeni dış ticaret dengesini diğer ticari ve tüketici krediler kanalı yoluyla etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The paper is about the possible effect of monetary policy on the post 2001 lending boom, and the related current account deficit in Turkey. In the analysis, VAR, ARDL, IRF and Granger causality tests have been used. Moreover, the effect of the policy, in particular through real interest rates, has also been analyzed separately on consumer, public and other (business) loans. Even after taking the influence of global risk appetite as the factor for funds inflow into emerging markets, including Turkey, into the consideration, it has been shown that monetary policy seems to affect current account and its main component of foreign trade balance via its influence on loan growth, especially through consumer and other (business) loan channels.