The impact of international trade and FDI on economic growth in Ethiopia
Etiyopya'da uluslararası ticaretin ve DDY'nin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini
- Tez No: 701939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAT KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, DYY (Doğrudan Yabancı Yatırımı), Ekonomik Büyüme, Etiyopya, International Trade, FDI, Economic Growth, Ethiopia
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Uluslararası ticaret, ekonomik kalkınmanın önemli bir aracı olarak tanımlanmıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ticaretin serbestleştirilmesinden sonra doğrudan yabancı yatırımların (DYY) önemi artmıştır. Bu çalışmanın amacı, 1990-2019 döneminde Etiyopya'da uluslararası ticaretin ve DYY'nin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, Granger Nedensellik Testi ve Johansen Eşbütünleşme uygulayarak değişkenler arasındaki ilişkiyi bulmaktır. Ekonometrik sonuçlar, DYY, ihracat ve nüfusun ekonomik büyüme ile pozitif ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu, ithalatın ise anlamsız bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma, Etiyopya'nın iyi bir makroekonomik ve mikroekonomik ortamı teşvik eden ve yaratan politikaları teşvik etmesi gerektiğini ve ayrıca altyapı da dâhil olmak üzere yerel koşulları iyileştirmek amacıyla doğrudan yabancı yatırım çekmek için gerekli politikaların uygulanmasının gerektiğini önermektedir. Son olarak, yüksek ithalata bağımlılık oranı nedeniyle Etiyopya hükümeti ülkedeki ihracat oranını artıracak yerel kaynakların teşviki ve iyileştirilmesi üzerinde yeniden düşünmeye başlamalı ve politika yapıcılar, etkin para politikası kullanarak enflasyonu kontrol altına almalıdır.
Özet (Çeviri)
International trade has been identified as important supplement for the economic development; the importance of FDI have increased after trade liberalization particularly in developing countries, However, the purpose of this study is to investigate the effect of international trade and FDI on economic growth in Ethiopia the period 1990-2019 by applying Ordinary Least Square OLS test, Granger Causality Test and Johansen Cointegration to find the relationship between variables. The results show that foreign direct investment, export, and population have a positive relationship with the economic growth, whilst the import is insignificant. The study recommends that Ethiopia should promote policies that encourage and create a good macroeconomic and microeconomic environment as well as the country should balance the cost of policies to attract foreign direct investment over those seeking to improve local conditions including the infrastructure. Finally, imports dependence ratio is not bright, so Ethiopia government should start rethinking on the promotion and the improvement of local resource by improving the export ratio in the country and policymakers should promote a strategy and policy to control the inflation level of the region by using effective monetary policy.