E-öğrenme ortamında kullanılan ders anlatım videolarındaki sözsüz iletişim becerilerinin öğrenci bağlılığına etkisi
The effects of nonverbal communication skills, which are used in video lectures, on student' engagement
- Tez No: 469477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Sözsüz İletişim, E-öğrenme, Öğrenci Bağlılığı, Communication, Non-verbal Communication, E-learning, Student Engagement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İletişim teknolojileri her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. İletişim teknolojilerinde yaşanan değişme ve gelişmeler sonucunda eğitim alanında yeni kavramlar ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan olan E-öğrenme öğrenenlerin zaman ve mekândan bağımsız, çoklu ortam teknolojileriyle hazırlanmış içeriklere elektronik ortamdan ulaşabildiği bir öğrenme yöntemidir. Günümüzde e-öğrenme eğitimin her kademesinde özellikle yükseköğretimde yaygınlaşmaya başlamıştır. E-Öğrenme sürecinde, bir kaynaktan belirli bir kitleye içerikler iletilir. Bu yönüyle kitle iletişimini içinde barındırır ve iletişim bilimiyle yakından ilgilidir. E-öğrenme süreçlerinde sunulan videolar iletişim bilimleri açısından incelendiğinde videolardaki iletişim unsurlarının öğrenmeyi etkilediği söylenebilir. Bu bağlamda bu çalışmada e-öğrenme ortamlarında sunulan video derslerdeki sözsüz iletişim becerilerinin öğrenci bağlılığına etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, yarı-deneysel desen kapsamında son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Yaşar Üniversitesi'nde öğrenim gören 173 öğrenciden elde edilen veriler SPSS programı ile frekans hesapları, ortalama değer, yüzde, standart sapma ve t-testi, karışık desenler için iki faktörlü varyans analizi (ANOVA), basit doğrusal regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Çalışma sonucunda sözsüz iletişim becerilerinin kullanılması ile öğrenci bağlığının olumlu yönde farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication technologies are commonly used in education as in other fields. Concept of e-learning has emerged in the field of education as a consequence of developments in communication technologies. E-learning is a method in which learners can electronically access multimedia content via various technologies in a time and place independent manner. Nowadays, E-learning has started to be used frequently in every aspect of education, particularly in higher education. In the E-learning process, content is delivered to a specific audience from a source. In this respect, it is closely related to mass communication and communication science. When the videos presented in the e-learning process are examined in terms of communication sciences, it can be said that the communication elements in the videos affect learning. With this context, in this study the effect of non-verbal communication skills, which are used in video lectures, on student engagement were investigated. The aim of this quasi-experimental study is to investigate effects of nonverbal communication on learner engagement in e-learning environment. Data gathered from 173 students, who were studying at Yaşar University, was analyzed in frequency calculations, average value, percentage, standard deviation, and independent-samples t-test, two-way mixed design ANOVA, simple linear regression were conducted to compare student engagement in low and high non-verbal communication conditions. The results suggest that student engagement is higher in high non-verbal communication condition.