Kamu finansı ve sermaye piyasası oynaklığı ilişkisi: Türkiye-BRICS ülkeleri karşılaştırması
The linkage between public finance and capital market volatility: A comparison of Turkey with BRICS countries
  1. Tez No: 469483
  2. Yazar: DERYA DURNABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kriz, Türkiye, BRICS, Sermaye Piyasası, Kamu Finansı, Risk, Portföy, Oynaklık, GARCH, ARIMA, Globalization, Crisis, Turkey, BRICS, Capital Market, Public Finance, Risk, Portfolio, Volatility, GARCH, ARIMA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Küreselleşme süreci, 1980'li yıllardan sonra gelişmekte olan ülkelerin ekonomi politikalarını hızla etkilemiş, buna bağlı olarak ortaya çıkan krizler kamu kesiminin işleyişini ve yapısını oldukça değiştirmiştir. Finansal piyasaların deregulasyon süreçleri beraberinde ciddi tartışmalar getirmişler ve sermaye piyasalarına yapılan portföy yatırımlarının ülkeler için önemli bir risk kaynağı oluşturduğunu belirtmişlerdir. Bu çalışmada, kamu finansı ve sermaye piyasası oynaklığı ilişkisi Türkiye ve BRICS ülkeleri karşılaştırması Ocak 2010 ile Aralık 2016 dönemleri arasındaki veriler kullanılarak incelenmiştir. Zaman serisi analizi kapsamında öncelikle her bir değişken için en ideal ARIMA serisi bulunup, GARCH yapısı oluşturulmuştur. Daha sonra ise GARCH tahminlemesinde, hem getiri serisine hem de oynaklık denklemine diğer değişkenin koşullu oynaklığı bağımsız bir değişken olarak eklenmiştir. Bu durumda eklenen bu değişkenin istatistiksel anlamlılığına göre araştırma soruları cevaplanmaya çalışılmıştır. Bu yöntem analizde yer alan her ülke için ayrı ayrı uygulanmıştır. Tüm test sonuçları, kamu finansı ve sermaye piyasası oynaklığı arasındaki ilişkinin ülkelere göre değişiklik gösterdiği sonucunu ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Since 1980's the acceleration of globalization has influenced rapidly the economic policies of the developing countries and the crisis generated by extension of this situation have rather exulcerated to process and structure of public sector. The deregulation process of financial market has critical discussion with and indicate that portfolio investment which has invest on capital market may cause risky aspects for countries. In this study, the linkage between public finance and capital market volatility while comparison of Turkey with BRICS countries are examined with the daily data of between January 2000 and December 2016. Within the time series analysis firstly best ARIMA series are found for each variables and created GARCH model. Then, in the estimation of GARCH model conditional volatility of other variables added both yield series and volatility equations. In this circumstances, the questions are trying to answer as significance of analysis and tested for each countries singly. Full anaysis of the countries shows that the relationship of public finance and capital market volatility has varied results for each countries.