Xelîfe Yûsıf û Teqrîza wî(metn û lêkolîn)
Khalifa Yusuf and his Takriz (analysis and the text)
- Tez No: 469536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZAHİR ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Xelîfe Yûsif, Takriz, Klasik Kürt Edebiyatı, Kurmancî, Khalifa Yusuf, Takriz, The Clasical Kurdish Literature, Kurmanji
- Yıl: 2017
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kürt alim ve yazar Xelîfe Yûsif yirminci yüzyılın son çeyreği ile yirmibirinci yüzyılın yarısına kadar yaşamış ve yazdığı kürtçe eserleri ile Kürt Edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Xelîfe Yûsif Doğubeyazıta bağlı Zengezûr köyünde dünyaya gelmiştir. Xelîfe eserlerini kürtçe yazarken ve anadili konusunda bir tutum geliştiriken birçok klasîk şair gibi, o da Ehmedê Xanî'nin yoğun etkisinde altında kalmıştır. Bu etki Xelîfe'nin Takrîz adlı eserinde daha açık bir şekilde gözünmektedir. Kürtçe yazmanın güç olduğu, dil politikalarının ve yasakların en sert olduğu dönemlerde Xelîfe, bütüb bunlara rağmen eserlerini kürtçe yazma konusunda önemli bir duruş sergilemiş ve fıkıh, hadis ve diğer dini ilimlerle ilgili oniki eserinin tamamını kürtçe kaleme almıştır. Xelîfe ve Takrîz adlı eseri üzerine hazırlanan bu çalışma yazarın edebi kişiliğini ve onun kürt edebiyatındaki önemini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.Bu amaçla Takrîz adlı bu eser üzerine araştırma yapılmış olup, eser birçok yönden irdelenmiştir. Çalışma giriş beş bölüm ve eklerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kurdish scholar and writer Khalifa Yusuf lived from the last quarter of the nineteenth century to the second half of the twentienth century and with Kurdish works he wrote became one of the important figures of Kurdish literature. Khalifa Yusuf was born in Zengezur, a village of Doğubeyazıt district. By writing Kurdish works and adopting the use of vernacular, like many other classical poets, he was heavily under the influence of Ahmede Khani. This influence can be clearly observed in Khalifa's work Takriz. In a time when writing in Kurdish was hard and language policies brought about harsh prohibitions Khalifa decidedly preferred writing in Kurdish and published all his twelve books on Islamic law, hadith and other Islamic sciences in Kurdish. This study focusing on Khalifa and his Takriz aims at demonstrating author's literary personality and his importance in the Kurdish literature. For this purpose, his work Takriz was analyzed and investigated in many aspects. The study consists of an introduction, five chapters and appendix.