Göçmen kadınların toplumsal cinsiyete dayalı şiddet algıları: Şanlıurfa örneği
Immigrant women's perceptions of gender-based violence: the case of Şanlıurfa
- Tez No: 950223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KILINÇ, DOÇ. DR. AZİME ARISOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Psychology, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, göçmen kadın, odak gurup görüşmesi vb, gender, gender-based violence, migrant women, focus group interviews, etc
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet (TCDŞ) birçok insanın yaşamında kalıcı fiziksel ve psikolojik izler bırakan bireye sırf cinsiyetinden kaynaklı yöneltilen şiddettir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete; engelli kadınlar, engelli kız çocukları (özellikle çoklu engele sahip olanlar, zihinsel engelli olanlar), afet mağduru kız çocukları ve kadınlar, kurum bakımındaki kadın ve kız çocukları daha fazla maruz kalmaktadırlar. TCDŞ açısından dezavantajlı bireyler arasında daha hassas gruplardan biri de göçmen kadınlar olmaktadır. Menşe ülkelerinde afetler, kıtlık, şiddet, baskı gibi nedenlerle göç etmek durumunda kalan göçmen kadınlar gerek yolculuk esnasında gerekse de vardıkları ülkede toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalabilmektedirler. Göçmen kadınların geldikleri ülkede barınma problemleri, statülerinin olmaması, gittikleri ülkenin dilini bilmemeleri, kurumsal hizmetlere (emniyet, jandarma, savcılık, ŞÖNİM, vs.) nasıl ulaşacaklarını bilmemeleri veya yasal haklarının bilgisine sahip olmamalarından, kültürel kodlar ve toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklı dezavantajlı olma halleri daha yüksek olmaktadır. Bütün bu durumlar bir araya gelince göçmen kadınların toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalma olasılığı artmaktadır. Bu araştırma ile amaçlanan toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ve bu şiddet türlerini tanımlamakla birlikte sahada göçmen kadınların maruz kaldığı TCDŞ ye bakış açılarını ve kendi tanımlamalarını ortaya koymaktır. Çalışmanın bu alanda yapılan birçok çalışmadan ayrılan yönü ise günümüzde birçok Birleşmiş Milletler kurumunda (UNHCR, UNFPA vb.) olduğu gibi toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti“mağdur”değil“maruz kalan”odaklı olarak ele alarak kadının mağduriyeti üzerinden kadının güçsüzleştirilmesi yerine maruz kalan odaklı bakış açısıyla kadının güçlenmesinin önünü açmak amaçlanmaktadır. Bu araştırmada Şanlıurfa ilinde saha çalışması yapılarak TCDŞ ye maruz kalan Suriyeli göçmen kadınlardan bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Verilerin toplanması için çalışma grubuyla 7'şer kişiden oluşan 2 grupla odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Bu odak grup görüşmeleri ile Şanlıurfa ilinde yaşayan 14 Suriyeli göçmen kadının toplumsal cinsiyete dayalı şiddet tanımlamaları, bu şiddete bakış açıları ve bu şiddetten korunma ve müdahale yöntemleri hakkında bilgi alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gender-based violence (GBV) is violence directed against individuals solely because of their gender, which leaves permanent physical and psychological scars in the lives of many people. Women with disabilities, girls with disabilities (especially those with multiple disabilities, mental disabilities), girls and women victims of disasters, women and girls in institutional care are more vulnerable to gender-based violence. Migrant women are one of the more vulnerable groups among disadvantaged individuals in terms of GBV. Migrant women who are forced to migrate due to disasters, famine, violence and oppression in their countries of origin may be exposed to gender-based violence both during the journey and in the country of arrival. Migrant women are more likely to be disadvantaged due to housing problems, lack of status, not knowing the language of the country of destination, not knowing how to access institutional services (police, gendarmerie, prosecutor's office, ŞÖNİM, etc.) or not being aware of their legal rights, cultural codes and gender roles. When all these situations come together, migrant women are more likely to be subjected to gender-based violence. The aim of this research is to define gender-based violence and its types, as well as to reveal the perspectives and self-definitions of GBV experienced by migrant women in the field. The aspect of the study that differs from many studies conducted in this field is that it aims to pave the way for women's empowerment with a victim-oriented perspective instead of disempowering women through women's victimization by addressing gender-based violence as“exposed”rather than“victim”oriented, as in many United Nations institutions (UNHCR, UNFPA, etc.) today. In this study, a study group was formed from Syrian migrant women who were exposed to GBV by conducting fieldwork in Şanlıurfa province. In order to collect the data, focus group interviews were conducted with the study group in 2 groups of 7 people each. With these focus group interviews, it was tried to get information about the definitions of gender-based violence, perspectives on this violence and methods of protection and intervention from this violence of 14 Syrian migrant women living in Şanlıurfa.