Sağlık sektöründe süreç iyileştirme tekniklerinin kullanımı
Use of process improvement techniques in the health sector
  1. Tez No: 469559
  2. Yazar: SİNEM GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Sağlık, Süreç İyileştirme, Kalite Fonksiyon Yayılımı, Hata Türü ve Etkileri Analizi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Hospital, Healthcare, Process Improvement, Quality Function Deployment, Failure Mode and Effect Analysis, Analytical Hierarchy Process
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Hastaneler insan sağlığı için önemli tesisler olmalarına rağmen, insanların genellikle bulunmak istemedikleri yerlerdir. Doğal olan bu durumu iyileştirmek adına insanlara hastanede değil de evlerindeymiş gibi hissettirecek bir ortamın oluşturulması gerekmektedir. Hastanelerde bu ortamın sağlanabilmesi için hasta odaklı hizmet anlayışıyla hareket edilmeli ve buna uygun süreçler tasarlanmalıdır. Bu kapsamda hastaların sesine kulak verilmeli, onlardan gelecek öneriler dikkate alınmalıdır. İstanbul'da bulunan bir özel hastanede gerçekleştirilen çalışmada, süreç iyileştirme tekniklerinin kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Kan alma süreci, ameliyathaneye hasta transfer süreci ve çalışanların performans değerlendirme süreçleri dikkate alınmış olup, analiz ve iyileştirme olanaklarının belirlenebilmesi için kalite fonksiyon yayılımı, hata türü ve etkileri analizi ve analitik hiyerarşi süreci tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma aşamasında elde edilen verilerle hangi hususlar üzerinde durulması gerektiği ortaya konulmuş ve atılabilecek adımlar belirlenmiştir. Çalışmanın sağlık sektöründe kısıtlı sayıda olan süreç iyileştirme literatürüne katkı yapması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although hospitals are important facilities for human health, they are not the places that people usually want to be in. It is necessary to create an environment that will make people feel like they are at home rather than at the hospital in order to break this feeling. In order to provide this environment in hospitals, patient-oriented service approach should be taken and appropriate processes should be designed. In this context, the opinions of the patients should be taken into account. In the study conducted in a private hospital in Istanbul, the availability of process improvement techniques was assessed. Blood collection process, patient transfer process to the operating room and performance evaluation processes of the employes are taken into have been taken into consideration in the operating room, and quality function deploymet, failure mode and effect analysis and analytical hierarchy process techniques have been used to determine the analysis and improvement possibilities. In the research phase, the issues that need to be addressed and the steps to be taken have been identified. The aim of the study is to contribute to the limited number of process improvement literature in the health sector.