Suriye Türkmenlerinin rejim ve muhalefet ile ilişkileri (1918 – 2017)
The relation of Syrian Turkmens with regime and opposition (1918 - 2017)
- Tez No: 469560
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAİD YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Türkmen, Esat, Muhalefet, Siyaset
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Suriye'de coğrafyasında bin yıldan fazla bir süredir varlık gösteren Türkmenler, son yüzyıl içerisinde bölgeye hükmeden güçlerini izlediği sistematik ve kapsamlı politik yüzünde ülke siyasetinden ve dünya gündeminden tecrit edilmiştir. Türk askerinin çekilmesini ön gören Mondros Mütarekesi ile birlikte İngiltere ve Fransa işgaline uğrayan Suriye coğrafyası, Türkmenler için acılı yılların başlangıcı olmuştur. İşgal esnasında eski devletinin bakiyesi ve yeni cumhuriyetin uzantısı telakki edilen Türkmenler, katı bir suretle güç merkezlerinden ve ülke yönetiminden uzak tutulmuş, mevcut olanlar ise tasfiye edilmiştir. Fransa manda yönetiminden bağımsızlığını kazanan ülke yönetimine gelen başta Baas olmak üzere tüm rejimler tarafından daha da kötü bir muameleye tabi tutulmuşlardır. İktidara gelen rejimler tarafından sürekli dışlanan ve tehdit unsuru olarak algılanan Türkmenler, Suriye hükümetler ile Türkiye arasında bir pazarlık ve şantaj unsuru olmuştur. Bu zor şartlar altında örgütlenme ve siyasallaşma şansı bulamayan Türkmenler, 2011 yılında kuzey Afrika'da patlak veren ve Suriye'de de yayılan olaylar ile birlikte siyasallaşma ve kendinden bahsettirme fırsatı yakalamış ancak bu yüz yıllık fırsatı, gerek kendilerinden kaynaklı sebeplerden gerekse çevre aktörlerden kaynaklı etkenler yüzünden kaçırma riski ile karşı karşıya kalmışlardır. Türkmen siyasetinin oluşumundan, içine düştüğü zor durma varan süreci işleyen ve bu makus gidişattan kurtulma yolunda bazı öneriler içermektedir. Ümit edilir ki Türkmen siyasetine ve bu siyaseti takip eden ilgili kişi ve kurumlara yararlı ve Türkmenler hakkında fikir edinme yolunda faydalı bir rehber çalışma olur.
Özet (Çeviri)
The Turkmen, who have existed for more than a thousand years in the Syrian geography, have been isolated from the politics of the country and the world agenda because of the systematic and comprehensive policy that the ruling forces of the region have followed over the past century. Along with the Mondros Armistice, which plans the withdrawal of the Turkish army, England and France were occupied the Syrian geography, which was the beginning of the painful years for Turkmen. During the occupation, the Turkmen were considered to be the remains of the old state and the extension of the new republic of Turkey, they were strictly kept away from the power centers and the state administration, and the existing ones were segregated.They have been subjected to even worse treatment by all the regimes, mainly Ba'ath, who have been ruled Syria as the ruling party, Ba'ath was undertaken the the ruling of Syria from the French mandate administration after the independence. Turkmens who are constantly excluded by the regimes which gained the power and perceived them as threatening elements as well they have became a bargaining and blackmail element between the Syrian governments and Turkey. Under these difficult circumstances, Turkmen people, who could not find a chance to organize and politicize, got the opportunity to politicize and self-talk with the events that broke out in North Africa in 2011 and spread in Syria. However, this was as the opportunity of the century to Syrian Turkmen but was not enough because of reasons originated from themselves or the surrounding effective factors.They have been facing with the risk of missing the opportunity. This study, which includes some proposals on the way of getting rid of this negative situation. It is hoped that it will be a useful guide to the Turkmen politics and to the people and institutions those follow these politics, and useful for getting an idea about Turkmen.