Coğrafi sorunlara ve projelere ortaöğretim 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin yaklaşımları (Sorgun örneği)
Approaches of 11 th and 12 th grade students in secondary education to geographical problems and projects (Example Sorgun)
- Tez No: 469619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Çevre, Çevre Eğitimi, Coğrafi Sorun, Geography, Environmental, Environmental Education, Geographical Problem
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, coğrafi sorun ve projelere ortaöğretim öğrencilerinin yaklaşımlarını tespit ederek coğrafya eğitiminde ve müfredatında değişiklikler ve yenilikler uygulayabilmektir. Araştırmada SPSS programından yararlanılmıştır. Araştırmamızda Sorgun (Yozgat) ilçesindeki farklı kategorilerde 7 lisede anket uygulanmıştır. Anketler coğrafya öğretmenleri gözetiminde yapılmıştır. Ortaöğretim 11. ve 12. sınıf öğrencileri olmak üzere 205 öğrenci ankete katılmışlar oldukça samimi ve tutarlı yanıtlar verdikleri anlaşılmıştır. Verilen yanıtlar tablolara dönüştürülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre coğrafi sorunlara ve projelere ortaöğretim öğrencileri oldukça gerçekçi yanıtlar vermişlerdir. Sonuçlara göre coğrafi sorunlarda insan faktörünün en önemli faktör olduğu görüşü, ortak görüş olarak neticelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to carry out the necessary changes and innovations at geography education and curriculum by determining the attitudes of high school students towards geographical problems and projects. SPSS programme is used in this research the questionnaire, apllied at 7 high schools of different categories in Sorgun (Yozgat), is implemented by the supervision of geography teachers in our research. It is understood that 205 participants, consisting 11th and 12th class students at high schools, reply the questions sincerely and consistently. According to the results of this study, the high school students give coherent responses to the geographical problems and projects. With regard to the conclusions, it can be released as a common opinion that the human being is the most significant factor of geographical problems.