Okul yöneticilerinin öğretmenlik öz yeterliklerinin kendi algılarına göre incelenmesi
Manager of school teacher of self-efficacy and investigation on its perception
- Tez No: 469647
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A .FARUK LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müdür, müdür yardımcısı, okul yöneticileri, öz yeterlik, Principal, assistant principal, school administrative staff, self-efficacy beliefs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan okul yöneticilerin kendi algılarına göre öğretmenlik öz yeterliklerinin yaş, cinsiyet, branş, yönetim pozisyonu, kurum türü, kıdem ve ders saati değişkenlerine bağlı olarak farklılaşma gösterip göstermediğini incelemektedir. Araştırma evreni, İstanbul ili, Başakşehir ve Esenler ilçesinde görev yapan 546 yönetici arasından basit tesadüfi örneklem ile seçilmiş 426 yöneticiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Tschannen-Moran ve Hoy (2001) tarafından geliştirilen ve Türkçe için geçerlik ve güvenirlik çalışması Çapa, Çakırolu ve Sarıkaya (2005, s.74) tarafından yapılan ve öğretmenlerin öz yeterliklerini nasıl algıladıklarını betimlemeye çalışılan“Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler ''SPSS 15.0'' programı kullanılarak çözümlenmiştir. İki ilişkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın manidar olup olmadığını test etmek için bağımsız grup“t”testi ve“Mann Whitney-U Testi”kullanılmıştır. İkiden daha çok örneklem ortalaması arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek için de tek yönlü varyans analizi (ANOVA), hangi alt gruplar arasında farklılaştığını belirlemek üzere Post-Hoc Scheffe testleri uygulanmıştır. Elde edilen istatistiklerin manidarlığı 0.05 düzeyinde ve çift yönlü olarak kabul edilmiştir. Araştırmada okul yöneticilerin kendi algılarına göre öğretmenlik öz yeterliği, yaş, yönetim pozisyonu, kurum türü, yöneticilik süresi ve öğretmenlik süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Cinsiyet, branş, ve girdiği ders sayısı değişkenlerine göre okul yöneticilerin algılarının anlamlı bir farklılık görülmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The primary objective of this study is to determine whether there is a difference in self-efficacy beliefs of primary school, middle school and high school administrative staff regarding teaching depending on variables such as age, gender, teaching field, seniority, administrative position, type of institute and the number of teaching hours per week. The survey universe is composed of 426 out of 546 administrators from Başakşehir and Esenler, İstanbul who are selected by simple random sampling method. In this study, the data is collected by“Teacher's Sense of Efficacy Scale (TTSES)”, developed by Tschannen- Moran and W. Hoy (2001) and adapted into Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005), which attempts to describe how teachers perceive their own professional efficacy. After the research, the resulting data is analyzed by means of“SPSS”programme. Independent sample T-test and Mann Whitney-U Tests are adopted to determine whether the difference between two independent sample average values is meaningful. One-way ANOVA (analysis of variance) test is applied to examine whether the difference among three or more means (groups or variables) is meaningful or not. After the ANOVA test, which is held to detect the sub-groups that differ from each other, Post-Hoc Scheffe tests are applied. Research results assume that statistical significance is two-tailed and it is a level of 0.05. The results suggest that there is a meaningful difference in self-efficacy beliefs of school administrative staff depending on age, administrative position, type of institute, and seniority in teaching and administrating, whereas they share common beliefs according to gender, teaching field, and the number of teaching hours per week.