Beden eğitimi ve spor derslerinde fiziksel etkinlik kartları uygulamaları ile yürütülen akran öğretimi modeline ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri
The student and teacher views about the peer teaching model performed with the physical activity cards practices in physical education and sports lessons
  1. Tez No: 469658
  2. Yazar: KADİR ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OYA ERKUT, DOÇ. DR. AYŞE DİLŞAD MİRZEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Öğretim Modeli, Fiziksel Etkinlik Kartları, Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Ortaokul, The peer teaching model, the physical activity cards, the physical training and sports lesson, the secondary school
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor derslerinde fiziksel etkinlik kartları uygulamaları ile yürütülen akran öğretim modeline ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini incelemektir. Araştırmada nitel ve nicel araştırma modellerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem lerden yakınsayan desen kullanılmıştır. Araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde İstanbul ili Bahçelievler ilçesi‟nde bulunan bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 6. sınıflar arasından bir şube yansız atama ile seçilmiş ve bu şubede 8 hafta boyunca beden eğitimi ve spor dersi FEK‟ler kullanılarak akran öğretim modeli ile işlenmiştir. Bu dersler her hafta 80 dakika boyunca videoya kaydedilmiştir. Araştırmada çalışma konusu ile ilgili öğreten ve öğrenen öğrenci görüşlerini belirlemek için odak grup görüşmesi, günlükler ve öğrenci görüş formları; beden eğitimi ve spor öğretmeninin görüşlerini belirlemek için ise yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada öğrenen ve öğreten öğrenci görüş formlarından elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden yüzde (%) ve frekans; öğreten, öğrenen öğrenciler ve öğretmen ile yapılan görüşme ve günlükler aracılığı ile elde edilen nitel veriler için ise içerik analizi yapılmıştır. Öğreten ve öğrenen öğrencilerin beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanan akran öğretim modeli ile ilgili görüşleri incelendiğinde, öğrencilerin büyük çoğunluğunun derslerde,“kendilerine olan güvende artma olduğunu, bu modelin uygulanmasının hoşlarına gittiğini, uygulamaların liderlik özelliklerini, iletişim becerilerini ve sorumluluk duygularını geliştirdiğini belirttikleri”tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin büyük çoğunluğu bu uygulamanın kendilerine öğretmenlik deneyimi yaşattığını belirtirken, böyle bir uygulamaya tekrar katılmak istediklerini de ifade etmişlerdir. Beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan fiziksel etkinlik kartları (FEK) hakkında öğreten ve öğrenen öğrenci görüşleri incelendiğinde, öğrencilerin büyük çoğunluğu“FEK ile ders işlemeyi eğlenceli bulduklarını, derslerden zevk aldıklarını, derslere katılımlarının arttığını, FEK‟lerin kendileri için anlaşılır ve kolaylıkla uygulanabilir olduğunu”belirtmişlerdir. Ayrıca öğrenciler FEK‟leri eğitici ve geliştirici olarak nitelendirirken, FEK‟lerin derslerde tekrar kullanılması için olumlu görüş bildirmişlerdir. Çalışmaya katılan beden eğitimi ve spor öğretmeni,“FEK‟lerin öğretmen ve öğrenciler için açık ve anlaşılır olduğunu, FEK‟lerin öğrencilerin düzeyine göre tasarlandığını, öğrenen ve öğreten öğrenci gruplarının kartları rahat uygulayabildiğini, FEK‟lerin derslere katılımı ve derslerdeki materyal kullanımını arttırdığını, uygulama esnasında tüm öğrencilerin eğlendiğini ve FEK‟lerdeki kurallara uyduklarını”ifade etmiştir. Bununla beraber, beden eğitimi ve spor öğretmeni, akran öğretimi modeli ile ilgili olarak da,“öğrencilerin sosyalleşmelerini, birbiriyle iletişim kurmalarını, rahat çalışma ortamında bulunmalarını sağladığı, öğrencilerin kendine olan güvenlerini, sorumluluk bilincini, anlatma ve dinleme becerilerini geliştirdiği ve öğrencilerin psikomotor becerileri daha hızlı kazanmalarına yardımcı olduğu”yönünde görüş belirtmiştir. Çalışmada elde edilen tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde, ortaokul beden eğitimi ve spor dersleri için FEK‟lerin öğretmen ve öğrenciler için yol gösterici uygun yardımcı araçlar olduğu ve akran öğretim modelinin iyi desenlendiği takdirde ortaokul öğrencileri için uygun bir öğretim modeli olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the student and teacher views about the peer teaching model practices performed with the physical activity cards (PACs) practices in physical education and sports classes. In the study, the mixed method that enables to be used the quantitative and qualitative and convergent parallel design were used. The study was conducted in Istanbul province in Bahçelievler district in 2015-2016 academic year spring term. In the research, the 6-G class was randomly selected among the 6th classes and the physical education and sports lessons in this class was thought by using the peer teaching model practices performed with PACs along 8 weeks. These lessons were videotaped every week during the 80 minutes. In the research, the focus group discussion, diaries, student interview forms were used to identify learner and tutor ideas about the study and the face-to-face interview method and diaries were used to identify the physical education and sports teacher‟s views. In the analysis of the quantitative data obtained from the learner and tutor feedback forms, the frequencies (f) and percentages (%), descriptive statistics were used and in the analysis of qualitative data obtained from the learner and tutor interview forms and diaries, the content analysis method was used. viii When the tutor and learner views on the peer teaching model in the physical education and sports lessons were analyzed, it was confirmed that most of the students expressed that their self-confidence raised, they liked performing this model, and the practices improved their traits of leadership, communication skills and the sense of responsibility. Besides this, most of the students stated that they had teaching experience with this practice and would take in this practice. When the tutor and learner views on the physical activity cards (PACs) in physical education and sport lessons were analyzed, most of the students stated that they enjoyed the lessons, their attendance to lesson increased and PACs were understandable and readily applicable. Besides this, students characterized PACs as instructional and formative and they expressed a positive opinion about the reutilizing of PACs The physical education and sports teacher participated in the research stated that the PACs were clear and understandable for the teachers and students; they were designed according to the students‟ levels and the tutor and learner groups easily practiced the PACs, they increased attendance to lesson, material usage and the all students enjoyed during the lessons and they followed the rules stated on the PACs. In addition, the physical education and sports teacher opined that the peer teaching model fostered the students‟ socializing, communication with each other, work environment and improved students‟ self-confidence, sense of responsibility, explicating and listening skills and helped them to gain psychomotor skills faster. When all the results obtained from the research were analyzed, it could be concluded that PACs are instructive and suitable assistive devices for the teachers and students for physical training and sports lesson in secondary school and they could be appropriate teaching model for secondary school students providing well-organized and well-structured..