Emre'nin Terceme-i Pend-name-i Attar'ı üzerine bir dil incelemesi
A linguistic analysis of Emre's terceme-i̇ Pend-name-i̇ Attar
- Tez No: 469759
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Terceme-i Pend-name-i Attar, Osmanlı Türkçesi, Ses Bilgisi, Terceme-i Pend-name-i Attar, Ottoman Turkish, Phonetic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 603
Özet
Bu tez, 16. yüzyıl Osmanlı dönemi yazarlarından olan Emre'nin Terceme-i Pendname-i Attar adlı eseri üzerine bilimsel bir çalışmadan oluşmaktadır. Çalışma, Giriş, Yazım Hususiyetleri, Dil İncelemesi, Pend-name-i Attar Tercümesinin Türkiye Türkçesiyle Nesre Çevirisi, Tenkitli Metin ve Dizin kısımlarından meydana gelmektedir. Giriş kısmında eser tanıtılmaya çalışılmış ve dönem hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Dil İncelemesi kısmında eserin imla ve dil özellikleri incelenmiştir. Türk Dil Kurumu ve Milli Kütüphane'deki harekeli nüshaların karşılaştırılmasıyla tenkitli metin elde edilmiştir. Ardından metin günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Çalışmanın son kısmı olan Dizin'de ise eserin metin bağlamsal sözlüğü hazırlanmıştır. Tezin sonuna tenkitli metinde kulla-nılan iki nüshanın tıpkıbasımları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare a dictionary of the imperial characteristics and grammatical features of Emre's Terceme-i Pendname-i Attar, which is one of the works of the 16th century Ottoman period. This study presents a comparative examination of two historical facsimile obtained from TDK and National library databases of the study in history. This study consist of Introduction, Orthography, Gramical Study, Pend-name-i Attar Translator's modern Turkish, Text and Index. At the beginning of this study, the work that was examined was tried to be introduced and general information about the period was given. In the grammar section, the marking and language charac-teristics of the work were examined. In the Text part, the study have translated from the Arabic alphabet to the Latin alphabet (transcription). And then Text was tried to be translate to modern Turkish. In the last part of the study, Index, the textual contextual dictionary of the work was prepared. Finally, the examples of the two facsimiles exam-ined at the end of the workshop were added.