Üstün niteliklilik algısının mental iyi oluş üzerindeki etkisi ve duygusal yeteneğin aracılık rolü
The effect of perceived overqualification on mental well-being and the mediating role of emotional competence
  1. Tez No: 469758
  2. Yazar: AZİZ KAYALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SUAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün niteliklilik algısı, mental iyi oluş, duygusal yetenek, Perceived overqualification, mental well-being, emotional competence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Örgütlerin niteliği daha yüksek çalışanları tercih etmesi nedeniyle bireyler daha iyi istihdam koşullarına sahip olmak için niteliklerini artırmaya çalışmaktadırlar. Çalışanlar arasında üstün niteliklilik artan bir problemdir ve hem çalışanlar hem örgütler açısından olumsuz sonuçları olabilmektedir. Mental iyi oluş çalışanların sahip oldukları becerilerini kullanabilmeleri ve örgütsel amaçlara hizmet edebilmeleri için çok önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada üstün niteliklilik algısının mental iyi oluş üzerindeki etkisi ve duygusal yeteneğin bu etkide aracılık rolü olup olmadığı ele alınmıştır. Araştırma verileri Kayseri'deki kamu çalışanlarından toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır ve 384 kişilik bir örneklemden veri toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları üstün niteliklilik algısının hem uyumsuzluk hem gelişmeme boyutunun mental iyi oluş üzerinde negatif yönlü etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara göre üstün niteliklilik algısının çalışanlar ve örgütler için olumsuz etkileri olabileceği ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçları üstün niteliklilik algısının, mental iyi oluş üzerindeki etkisinde duygusal yeteneğin aracılık rolü olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışma duygusal yeteneğin, üstün niteliklilik algısının mental iyi oluş üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Because organizations prefer the more qualified employees, individuals are seeking to improve their qualifications to have better employment conditions. Overqualification is an increasing problem among employees and may have negative results for both employees and organizations. Mental well-being is very important for employees to use the abilities they have and to serve organizational goals. Accordingly, this study examined the effect of perceived overqualification on mental well-being and the mediating role of emotional competence in this effect. Data were gathered from public sector employees in Kayseri. A survey was conducted to gather the data and the sample consisted of 384 individuals. The results of this study showed that both of mismatch and no-grow dimensions of perceived overqualification have negative effects on mental well-being. On the basis of these results, it is proven that perceived overqualification can cause negative effects for employees and organizations. The results of the study showed that emotional competence has mediating role in the effect of perceived overqualification on mental well-being. Hereby, this research revealed that emotional competence can decrease the negative effect of perceived overqualification on mental well-being.