Buğyetü't Taleb fî Tarih-i Haleb-ı adlı eserin tercüme ve değerlendirilmesi
Translation and evaluation of Bugyat al-Talab fi Tarikh al-Aleppo-i
- Tez No: 405479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AĞARI, YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bugyat al-Talab fi Tarikh al-Aleppo, Iraq and Balkh school, Aleppo and the surrounding area
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 495
Özet
Ortaçağ Tarihi, coğrafya alanında eser veren yazarlar genellikle Dünya'yı 7 bölgeye ayırmaktadır. Tarih literâtüründe bu anlayış Irak ve Belh ekolü olarak yer edinmektedir. Ekollere göre anlayış oluşturan yazarlar en çok Batlamyus'un coğrafya eserinin etkisini diğer eserlerinde hissettirmektedir. İbnü'l-Adîm'in kaleme aldığı Buğyetü't-Taleb fî Tarih-i Haleb eserinde Batlamyus'un anlayışı çerçevesinde oluşturulan Irak ekolüne bağlı olduğu söylenebilir. Eserin giriş kısmı hem Bağdadlı olması hem de Irak ekolüne bağlı olmasından dolayı Halep eksenli işlenmektedir. Ayrıca ifade edilen 7 bölge anlayışına göre, Halep ve çevresi Dünya'nın merkezi kabul edilen 4. Bölgede yer almaktadır. Eserin mekân anlayışını ön planda tutarak bilgi vermesi tarihin bütünlük anlayışından bağımsız olamayacağını açıkça ortaya koymaktadır. Halep ve çevresinde bulunan şehirler hakkında tarihi, coğrafik, dini, kültürel ve tabiata dair verdiği bilgiler bu görüşün en büyük kanıtıdır. Anahtar Kelime: Buğyetü't Taleb fî Tarih-i Haleb, Irak ve Belh ekolü, Halep ve çevresi.
Özet (Çeviri)
Medieval History, authors who work in geography is often divided into 7 regions of the world. In historical literature this concept has been gaining ground in Iraq and Balkh school. Most Ptolemy constitute the author's understanding of the impact of geography work by schools is felt in other works. Buğyetü't penned by Ibn al-by-step on-i-Taliban fî Aleppo created under the concept of Ptolemy's work in Iraq, said to be connected to the school. The introduction of both work and Bağdadl be processed due to the axis it depends on the Iraqi school of Aleppo. 7 In addition, according to the expressed understanding of Aleppo and the surrounding area is considered the center of the world is located in Zone 4. Understanding the work place can not be independent of the integrity of historical understanding to provide information by giving priority clearly reveals. Date on which the city of Aleppo and around, geographic, religious, cultural and nature of the information given on the biggest proof of this opinion.