Analysing Michael Cunningham's The Hours, Ali Bader's The Tobacco Keeper and Graham Swift's The Waterland as postmodernist bildungsroman
Michael Cunningham'in saatler, Ali Bader'in Tütün Bekçisi ve Graham Swift'in Su Diyarı romanlarının postmodern oluşum romanı olarak i̇ncelenmesi
  1. Tez No: 469794
  2. Yazar: NABEEL NASSR NOAMAN AL-DULAIMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE OKUROĞLU ÖZÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romanlarinin, Postmodern, Saatler, Tütün Bekçisi, Su Diyari, Bildungsroman, postmodernism, The Hours, The Tobacco Keeper, Waterland
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bir edebi tür olarak Oluşum Romanı her dönem ve her kültürde yazarları cezbetmeyi sürdürmektedir. Bir karakterin çocukluğundan yetişkinliğine uzanan yaşantısını ve zihinsel gelişimini izlemek farklı dönemlerden ve farklı uluslardan yazarların tekrar tekrar ele aldığı bir konudur. Bu edebi tür, postmodernizm döneminde de pek çok yazarın kurgusal dünyasında önemli bir yere sahiptir. Ancak postmodernizm çerçevesinde, kahramanın yaşamı eski dönemlere göre farklı bir şekilde ele alınmaktadır. Oluşum kahramanının gelişimini; Michael Cunningham, Ali Bader ve Graham Swift gibi postmodern yazarların romanlarında görmek mümkündür. Bu çalışma üç postmodern oluşum romanını incelemektedir: bunlar Michael Cunningham'ın Saatler, Ali Bader'in Tütün Bekçisi ve Graham Swift'in Su Diyari adlı romanlarıdır. Seçilen bu romanlar, farklı ülkelerden ve kültürel arka planlardan gelen yazarlar tarafından kaleme alınmış olmalarından dolayı önemlidir. Bu çalışma 6 bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölüm, çalışmanın girizgah bölümüdür. İkinci bölüm, teorik arka planı sunmakta olup iki alt bölüme ayrılmaktadır. İlk alt bölüm oluşum romanı kavramını ve tarih içerisindeki gelişimini ele almaktadır. İkinci alt bölüm ise seçilen kurgu eserler üzerinden postmodernizmi ele almaktadır. Üçüncü bölüm, oluşum kahramanının zaman ve mekan içerisindeki gelişimine değinerek Saatler adlı eseri postmodern bir oluşum romanı olarak incelemektedir. Dördüncü bölüm, Ali Bader'in Tütün Bekçisi (2008) adlı eserini, sanatçının üç farklı isim ve kimlik altında sanatsal gelişiminin birbirini izleyen üç safhasını temsil eden üç farklı isim ve kimlik altında üç farklı yaşam sürdüğü bir postmodern oluşum romanı olarak ele almaktadır. Beşinci bölüm ise Graham Swift'in Su Diyari adlı romanını postmodern bireyin kendisini ve dünyayı anlamak için giriştiği sonsuz mücadeleyi yansıtan postmodern bir oluşum romanı olarak incelemektedir. Bu çalışma; oluşum romanının Cunningham'ın Saatler, Bader'in Tütün Bekçisi ve Swift'in Su Diyari adlı romanlarında nasıl uygulandığını ve her birinin farklı psikolojik, manevi, varoluşsal ve kültürel sorunları nasıl ele aldığını incelemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Bildungsroman as a literary genre never stops appealing to writers throughout the ages and across cultures. The subject of tracing the life and mental development of a character from childhood to adulthood has been repeatedly tackled by writers of different ages and nations. In the age of postmodernism this type of novel still holds an important place in the fictional world of many writers. Though the treatment of the bildung hero's life differs from that of previous ages, one could trace the development of the bildung hero in the novels of such postmodernist writers as Michael Cunningham, Ali Bader and Graham Swift. This study aims to analyze three postmodern Bildungsroman: The Hours by Michael Cunningham, The Tobacco Keeper by Ali Bader, and Waterland by Graham Swift. The selected novels for this study are important since the novels are written by authors from different countries and cultural backgrounds. The study falls into five chapters and a conclusion. Chapter one is an introduction to the study, Chapter two provides a theoretical background and is divided into two sections. The first section deals with the concept of the Bildungsroman and its development through history. Section two is devoted to the discussion of postmodernism with special reference to selected fiction. The third chapter examines The Hours as a postmodernist Bildungsroman with reference to the bildung heros' development in space and time. The fourth chapter is devoted to Ali Bader's The Tobacco Keeper (2008) and its description as a postmodernist Bildungsroman in which the artist (violinist) lives three different lives under three different names and identities which constitute three successive stages of his artistic development. Chapter five examines the Waterland by Graham Swift as a postmodernist Bildungsroman which reflects the postmodern individual's infinite quest to understand himself and the world. The present study aims to trace and analyze the employment of the Bildungsroman genre in Cunningham's The Hours and Bader's The Tobacco Keeper, Swift's The Waterland and how each of them conveys different psychological, spiritual, existential and cultural problems.