The dark vision of society in Oliver Twist by Charles Dickens
Oliver Twist romanında kasvetli bakış açısı
- Tez No: 469805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETURE MEMMEDOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Charles Dickens, Oliver Twist, Poverty, Dehumanization
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Mevcut tez Viktoryen çağının önde gelen Realist yazarlarından biri olan Charles Dickens'ın (1812-1870) 1838'de yayımlanan ve ikinci romanı olan Oliver Twist'teki fakirlik problemini ve bu problemin vahim neticelerini ele almaktadır. Yazar, fakirlik sorununu Viktoryen okuyucularının ve toplumunun dikkatine sunmayı başarmıştır. 1938 Fakirleri Koruma Kanunu'yla fakirlerin bu bedbaht durumlarına bir değişiklik getirileceğine inanılmış olsa da, mevcut tezde bu kanunun aslına bakıldığında ihtiyaç sahipleri için gerçekten nasıl bir hapse dönüştüğü incelenmektedir. Charles Dickens çocukların mağduriyetine ve acımasızca muamele edilmelerine etken olan ülkede ki sosyal koşulları eleştirmektedir. Her ne kadar Charles Dickens kelimenin tam anlamıyla reformist olmasa da, insanların gerçeklik hususunda bilinçlendirilmesine katkısı azımsanmamalıdır. Birinci bölüm çalışmanın amacı ve önemini, yöntembilimi ve kısıtlamalarını ele almaktadır. İkinci bölüm fakirlik temasına, özellikle alt tabaka insanların perişan durumlarını ve Viktoryen Londra'sına Fakirleri Koruma Kanunu'nun etkilerine odaklanmaktadır. Üçüncü bölüm insandışılaştırma temasına ve buna sebep olan materyalizm, suç ve hırsızlık gibi etmenleri ele almaktadır. Tez sonuç bölümü ve kaynakça ile sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present thesis deals with the problem of poverty and its dire consequences in the second novel by one of the greatest Realist writers Charles Dickens (1812-1870) Oliver Twist published in 1838. The writer managed to bring the poverty issue to the attention of his Victorian readers and society. The 1938 Poor Law was thought to bring changes to the miserable situation of the poor. The thesis shows how in fact the Poor Law became a real prison for the needy. Charles Dickens criticizes the social conditions in the country leading to the victimization of children and their brutal treatment. Although Charles Dickens was not a reformist in the proper sense of the word, his contribution to people's awareness of reality cannot be underestimated. Chapter 1 contains the purpose and the significance of the study, its methodology and limitations. Chapter 2 focuses on the theme of poverty, the misery of the lower classes in particular, and the Labour Poor Law in and its impact on Victorian London. Chapter 3 handles the theme of dehumanization and the factors such as materialism, crime, theft contributing to it. The thesis ends up with conclusion and bibliography.