Özel hastanelerin finansal sorunlarının tespitine ve çözümüne yönelik değerlendirme: Doğu Akdeniz bölgesi örneği
Evalution for determination and solution of financial problems in private hospitals: Example of Eastern Mediterranean region
  1. Tez No: 469864
  2. Yazar: ESRA SAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GENÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Finance, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çözüm önerileri, Finansman kaynakları, Finansal yönetim, Finansal sorunlar, Özel hastaneler, Sağlık finansmanı, Solution recommendation, Sources of finance, Financial management, Financial problems, Private hospitals, Health financing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanlığın en büyük zenginliği sağlığıdır. Bu nedenle sağlık insanlık tarihi boyunca hayati önem taşıyan, ertelenemez ve vazgeçilemez bir hizmet olmuştur. Gelişen dünya ve artan nüfusa bağlı olarak sağlık hizmetlerine olan talep artmıştır. Ülkeler, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde en önemli kaynakları olan insanlara sağlık hizmeti sunmakla yükümlüdür. Ülkelerin sağlık hizmetlerine ayırdığı kaynakların sınırlı olduğu ise bilinen bir gerçektir. Bu nedenle ülkeler halkına sağlık hizmeti sunabilmek için özel sağlık sektöründen yararlanmaya başlamıştır. Özel sağlık kuruluşlarının nitelikleri ve nicelikleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu sayede özel sağlık kuruluşları sağlık sektörü içinde oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Kamu sağlık kurumlarında devlet desteği kesintisiz iken özel sağlık kurumlarında bu durum farklıdır. Özel sağlık kurumları ayakta kalabilmek için daima kendilerini finanse etmek zorundadır. Özel ve kamu sağlık kurumlarının sayılarının artması büyük bir rekabet ortamı yaratmıştır. Bu rekabet ortamında varlığını devam ettirmek zorunda olan özel sağlık kurumları sundukları hizmetin niteliğini artırma yoluna gitmiştir. Hizmetin niteliğini artırmak, maliyetleri artırmasına neden olmuştur. Kâr elde etmek amacıyla kurulan özel hastanelerin birbiriyle bağlantılı birçok finansal sorunu vardır. Sağlık kurumlarının varlığını devam ettirebilmesi için en büyük görev kurumun finans yöneticilerine düşmektedir. Finans yöneticisi bu sorunlara maruz kalan özel sağlık kurumlarının finansal planlamalarını, yatırım kararlarını, finansal kararlarını, finansal analiz ve denetimini yaparak kurumun uzun yıllar faaliyetlerini sürdürmesine, piyasada değer kazanmasına ve kar elde etmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışma ile sağlık kurumlarında özel hastanelerin önemine değinmek, özel sağlık kurumlarının finansal sorunlarını tespit etmek, elde edilen bulgular doğrultusunda karar vericilere yol göstermek, literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sağlık hizmetleri, sağlık sistemleri hastaneler ve hastane türlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde finansal yönetim, finans yöneticisi ve fonksiyonları, özel hastanelerde kullanılan finansman kaynakları ve özel hastanelerde meydana gelen finansal sorunlar anlatılmıştır. Üçüncü bölüm uygulamaları içermektedir. Bu kapsamda Adana, Osmaniye, Mersin illerinde bulunan 24 özel sağlık kurumunun 24 finans yöneticisine veya finansal departman çalışanına özel hastanelerin karşılaştığı finansal sorunların tespiti isimli anket uygulanmıştır. Uygulanan anket ile elde edilen veriler“SPSS”programında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda özel hastanelerde finansal sorunların olduğu anlaşılmıştır. Sağlık Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurumunun sınırlayıcı politikaları, yüksek yatırım gerektiren bir sektör olması ve özel hastanelere yapılan ödemelerin gecikmesi gibi faktörlerin özel hastanelerin finansmanını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; özel sağlık kurumlarına finansal sorunlarını tespit etmeleri ve bunları çözümleyici girişimlerde bulunmaları, finansal yönetim alanında uzman kişiler istihdam etmeleri, etkili bir finansal yönetim politikası uygulamaları, kârlılıklarını yükseltecek girişimlerde bulunmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The greatest wealth of mankind is health. For this reason, health has become a vital, indissoluble and indispensable service throughout human history. Demand for health services has increased due to the developing world and the growing population. Countries are obliged to provide health services to people that the most important resources in the framework of the social state. It is a known fact that the resources allocated by countries to health services are limited. For this reason, countries have begun to take advantage of the private health sector to provide health services to their people. The qualities and quantities of private health institutions are increasing day by day. Private healthcare institutions have a very important place in the healthcare sector. Thus private health institutions have a very important place in the health sector. State support in public health institutions is uninterrupted but this is different in private health institutions. Private healthcare institutions must always finance themselves in order to survive. Increasing numbers of private and public health institutions have created a great competitive environment. Private health institutions, that have to maintain their presence, have raised the quality of health care service they offer in this competitive environment. Increasing the quality of the service has led to increased costs. Private hospitals established for profit have financial problems connected with each other. The most important task for the health institutions to continue their existence belongs to the financial managers of the institution. The contribution of finance managers to the financial sustainability of the institution is great. With this study, it is aimed to determine the financial problems of private health institutions and make contribution to the related literature in accordance with the findings and develop recommendations for the decision makers. The study consists of 3 parts. In the first part health, it is mentioned that health care health systems and hospitals In the second part, ıt is explained that financial management, finance manager and functions, financial resources used in private hospitals and financial problems in private hospitals. The third section contains the applications. Within this scope, It was applied to survey that it was named 'identification of financial problems faced by private hospitals' to 24 financial managers or the financial department employee of 24 private health institutions in Adana, Osmaniye and Mersin. The data obtained by the survey were analyzed in the SPSS programe. As a result of the analysis, it is understood that there are financial problems in private hospitals. It has been determined that they have a negative effect such as restrictive policies of the Ministry of Health and the Social Security Institution, high investment required sector and delayed payments to private hospitals on the financing of private hospitals. Within the scope of the results, It is recommended that private health institutions should be involved in initiatives to identify and solve financial problems, to employ experts in the field of financial management, to implement effective financial management policies and to improve their profitability.