Osmanlı şiirinde Bağdat (13. yy.'dan 16. yy.'a kadar)
Baghdad in Ottoman poetry (from the 13th to the 16th century)
  1. Tez No: 469901
  2. Yazar: SAİF KHALİD BADR AL-TAMEEMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADRİYE ORAK KÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Baghdad, Ottoman Literature, Poem, Poet
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın konusu genelde; edebiyatta Bağdat konulu şiirler, özelde ise Osmanlı Edebiyatında Bağdat konusunu işleyen çeşitli şairler ve şiirlerdir. Bu bağlamda çalışmamızın giriş bölümünde Bağdat ile ilgili genel bilgiler verilerek; Arap, Fars ve Osmanlı Edebiyatında yer eden Bağdat temalı şiirler ve şairler ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde; Kadı Burhâneddin, Nesîmî, Ahmed-i Dâ'î, Ahmed Paşa, Hamdullah Hamdî ve Necâtî'nin kısaca hayatlarına, edebî kişiliklerine ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde tespit edilen şairlerin Bağdat temalı seçilen şiirlerinin analizi yapılmıştır. Sonuç bölümü Osmanlı Edebiyatında (13. ve 16. yy. arası) Bağdat konusu hakkında ulaşılanları maddeler halinde içermektedir. Anahtar Kelimler: Bağdat, Osmanlı edebiyatı, şiir, şair
Özet (Çeviri)
The focus of this study is poems with the theme of Baghdad in Turkish Literature in general while it peculiarly focuses on poems with the theme of Baghdad in Ottoman Literature as well as poets. İn this regard, the introductory part of stady involves general information on Baghdad as well as poems with the theme of Baghdad in Arabic, Persian and Ottoman Literatures as well as poets of these poems. The first section of study touches upon the bios, literary identities and works of Kadı Burhâneddin, Nesîmî, Ahmed-i Dâ'î, Ahmet Paşa, Hamdullah Hamdî, ve Necâtî. The second section of study involves the literary analysis of selected poems with the theme of Baghdad written by the poets discussed in the first section. The final section of study comprises detailed research on poems with the theme of Baghdad in Ottoman Literature which represents the ultimate objective of this study.