Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamaları: Antalya Büyükşehir Belediyesi örneği
Social municipalty applications in Turkey: Antalya Metropolitan Municipalty example
  1. Tez No: 469900
  2. Yazar: SERVET TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYDA ŞATAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Welfare State, Social
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Dünyada yaşanan gelişmeler ve değişim, devlet yönetiminde yerelleşme olgusunu beraberinde getirmiştir. Yerelleşme ile beraber halka en yakın yerel yönetim birimleri olan belediyelerin önemi artmış bu önem ile belediyeler, yerel toplumsal ihtiyaçları karşılamak ve sosyal hizmet faaliyetleri gerçekleştirmek için bir takım sosyal politika faaliyetleri ile önemli görevler üstlenmiştir. Belediyelerin sosyal faaliyetlerini arttıran ve belediyelere yeni bir takım görevler yükleyen anlayışa da sosyal belediyecilik denilmektedir. Sosyal belediyecilik; halk sağlığı, eğitim, çevreye yönelik hizmetlerin yanı sıra toplumdan dışlanmış dezavantajlı gruplara ( kadın, yaşlı, dul, engelli, hasta, yoksul, ihtiyaç sahibi vb. kimseler) ayni ve nakdi yardım sağlamayı belediyelere yükleyen sosyal bir modeldir. Üç bölümden oluşan bu çalışmada; ilk olarak refah devleti kavramı ve tarihsel süreç içindeki gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise; sosyal belediyecilik kavramı, fonksiyonları ve Dünya'da ve Türkiye'de gelişim süreci incelenmiştir. Üçüncü bölümde sosyal belediyecilik uygulamaları kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi faaliyetleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments and changes experienced in the world brought together the localization in the state administration. With the localization, the importance of municipalities, which are the nearest local public administration units, has increased. With this importance, municipalities have taken important duties with social policy activities to meet local social needs and social service activities. The concept of increasing the social activities of the municipalities and assigning new tasks to the municipalities is called social municipality. Social municipality; Is a social modality that carries out the same kind of financial assistance to municipalities as well as public health, education, environmentally oriented services as well as disadvantaged groups (women, elderly, widowed, disabled, sick, poor, needy etc.). In this three part study; Firstly the concept of welfare state and its development in the historical process. In the second part; Social municipality concept, functions and development process in the world and in Turkey. In the third chapter, activities of Antalya Metropolitan Municipality were analyzed within the context of social municipality applications.