AB Batı Balkan ilişkileri ve bu süreçte Batı Balkanlar'da yaşanan siyasal dönüşüm
European Union Western Balkan relations and political transformation in this period that take place in the Western Balkans
- Tez No: 469918
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Balkanlar, Balkanizasyon, Yumuşak Güç, Avrupalılaşma, Koşulluluk, Sosyalizasyon, Devlet İnşası, Western balkans, Balkanization, Soft power, Europeanisation, Conditioned, Socialization, State Building 2017, 283 page
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Batı Balkanlar, Soğuk Savaş sonrasında etnik çatışmalara, nüfus hareketlerine ve siyasal krizlere sahne olmuştur. Soğuk Savaş döneminde baskıcı nitelikte de olsa var olan muktedir devlet yapısı yerini zayıf kapasiteli ve kırılgan devlet yapılarına bırakmıştır. Bunun yanında yükselen milliyetçilik ve heterojen etnik yapı; Batı Balkan Devletleri arasındaki dengeleri oldukça hassas bir hâle getirmiş, bölgede daha fazla parçalanma ihtimalini ortaya çıkarmıştır. Batı Balkanlar'da yaşanan etnik çatışmaları ve zayıf devlet yapısından kaynaklanan yasadışı faaliyetleri, güvenliği için tehdit olarak algılayan AB; bölge ülkelerini siyasal anlamda dönüştürerek, istikrarlı bir devlet yapısına kavuşturmayı hedeflemiştir. Bu amaçla AB, Batı Balkan Devletlerinin önüne üyelik hedefini koymuştur. Bu anlamda AB üyeliği hedefi, ekonomik ve siyasal zorluklar yaşayan Batı Balkan Devletleri için toplumun tüm kesimlerini etrafında birleştirecek kadar cazip bir hedef olmuştur. Sonuçta, Batı Balkanlar'da 1990'ların başında hayal bile edilemeyecek gelişmeler (milliyetçi iktidarların yerini AB yanlısı iktidarlara bırakması, savaş suçlularının iadesi, ikili uzlaşmazlıkların çözümü vb.) hayat bulmuştur. AB üyelik hedefi sayesinde Batı Balkan devletleri, uygulama yönündeki eksikliklere rağmen, AB'nin istediği yasal mevzuatın önemli bir bölümünü uyarlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Soğuk Savaş sonrasında AB'nin Batı Balkanlar'ı dönüştürebilme kapasitesini incelemek olmuştur. Bu kapsamda Soğuk Savaş dönemi AB Batı Balkan ilişkilerinin seyri incelenmiş ve AB'nin bu dönemde Doğu Bloku ülkeleri arasından Yugoslavya'ya daha özel yaklaştığı tespit edilmiştir. Soğuk Savaş sonrası AB'nin Batı Balkanlar politikası incelendiğinde ise Batı Balkanlar'ın AB istikrarı, güvenliği ve ekonomisi açısından oldukça önemli olduğu, AB'nin bu bölgeyi dönüştürmekte kararlı olduğu görülmüştür. Ancak bu değişimin olması için de AB üyelik hedefinin inandırıcılığını kaybetmemesi gerektiği tespit edilmiştir. Bu amaçla, birinci bölümde Batı Balkanlar'ın yaşadığı tarihsel süreç ve AB-Batı Balkan İlişkileri incelenmiştir. İkinci bölümde, Batı Balkanlar'ın AB için önemi ve AB'nin Batı Balkanlar politikasının çerçevesi anlatılmıştır. Son bölümde ise Batı Balkan Devletlerinin üyelik süreçleri ve bu süreçte yaşanan değişim anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the Cold War, Western Balkans witnessed ethnic conflicts, population movements and political crisis. In the Cold War period, the existing powerful state structure even though oppressive in character, gave place to weak and fragile state structures. Besides that, rising nationalism and ethnically heterogenic population made the balance between Western Balkans states more fragile and revealed the possibility of deterioration in the region. The European Union, which perceived the ethnic conflicts in Western Balkans and illegal activities due to the delicate state structure as a threat, aimed to transform countries in the region into stable state structures. For this purpose, for the Western Balkan States, the EU membership was set as a goal. The EU membership became for the Western Balkans, which were living through politically and economically hard times, an attractive target to unite all the members of the community. Ultimately, reached a point of development (transition from nationalist governments to EU-sided governments, extradition of war criminals, settlement of bilateral disputes etc.) they could not have dream about in the early 1990's. For the sake of the EU membership goal, despite the lack of implementation, the Western Balkan states adapted an important part of the legislation the EU asked for. The purpose of this study is to examine the transition of the Western Balkan states by initiative of the EU in the post-Cold War era. İn this context, the course of the European Union Western Balkans relations in the Cold War was examined and it was found that the European Union approached The Yugoslavia more distinctive among the Eastern Bloc countries in this era. After the Cold War, when the EU's Western Balkans politics are examined, it is seen that the EU are determined to transform this region, which is considerably important for the EU's stability, economy and security. But in order for this change to be made it has been found that the goal the EU membership should not lose its credibility. For this purpose, the historical process of the Western Balkans and the relations between the European Union-Western Balkans is examined in the first chapter. In the second chapter, the importance of the Western Balkans for the EU and the frame of the EU policy toward Western Balkans is analyzed. In the last chapter, the process of the EU membership of the Western Balkans states and changes throughout the process is explained.