Okul yöneticilerinin iç denetime ilişkin görüşleri
The opinions of the school administrators on i̇nternal audit
  1. Tez No: 470174
  2. Yazar: ŞENOL BÜYÜKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Yönetici, İç Denetim, Administrator, Audit, İnternal Audit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, okul yöneticilerinin iç denetime ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Nitel araştırma ile yapılan bu araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Bu doğrultuda İstanbul ili Ümraniye İlçesi'nde okul mevcudu 1500'den fazla olan okullardaki yöneticiler ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak kaynak kişiler ile yüz yüze görüşme yapılmış, veriler ses kaydı yöntemi ile kayıt altına alınmıştır. Araştırmaya 24 okul yöneticisi gönüllü olarak katkı sunmuştur. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular ışığında okul yöneticilerinin büyük kısmı denetimin rehberlik etme boyutuna kaydığını, İstanbul şartlarından kaynaklı olarak maarif müfettişlerinin belli periyotlarla okula gelemediğini, yapılması gereken denetimin okula dayalı denetim olması gerektiğini belirterek, iç denetim modelinin uygulanabileceğini fakat bunun için eğitim sisteminin biraz daha olgunlaşmasını ve iç denetim için gerekli yasal çerçeve ile pilot uygulamaların yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan kaynak kişilerin iç denetim modelinin uygulanmasının eğitim öğretim kalitesini arttıracağı, okul denetimine katkı sunacağını belirterek iç denetim modelinin okullarda uygulanmasını istedikleri sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate school administrators'' perceptions regarding internal audit. This research made with the qualitative research model, the phenomenology description is used. According to that aim, face-to-face interviews with semi-structured interview form were conducted and data was registered via the voice recording method with the administrators of schools which their population size were more than thousand five hundrand children and located in the Ümraniye District of Istanbul province. 24 school administrators contributed voluntarily to the survey. The data obtained in the study were analyzed by content analysis method. In the light of forgoing, the majority of school administrators have mentioned that the great part of the audit is done as guidance, the inspectors cannot visit the schools periodically as a result of İstanbul conditions, the audit should be made school-based. They also defined internal audit can be applied but to realize this our education system should be matured and legal framework and pilot applications should be done first. The participants who participated in the study can reach the conclusion that the internal audit model would like to implement in the shools by stating that the implemenlation of the internal audit model will contribute to the school audit, which will increase the quality of education and training.