Tüketim toplumunda çalışan insan ve çalışma hakkı
The working human being and the right to work in the consumption society
- Tez No: 470175
- Danışmanlar: PROF. DR. İOANA KUÇURADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketim toplumu, insan hakları, insanın değeri, çalışma hakkı, Consumer society, human rights, the value of human being, the right to work
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı, tüketim toplumu modelinin insan hakları açısından ne türden problemler içerdiğini ve tüketim toplumunda çalışan bir varlık olarak insanın bunlardan nasıl etkilendiğini, insanın değeri bilgisi temelinde göstermektir. Araştırmanın ilk bölümünde, çalışma kavramı insanın değeri bilgisi temelinde anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, insan haklarını korumaya yönelik oluşturulan belgelerde çalışma hakkının nasıl ele alındığı incelenmiştir. Üçüncü bölümde de tüketim toplumu modelinin insan hakları ihlallerine yol açıp açmadığı tartışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, tüketim toplumu modelinin yarattığı koşullarda insan haklarının korunması için yapılabilecek olanlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to show certain problems inherent in the consumer society model and the effects of this problems on the human being as worker, considered in the light of the knowledge of the value of the human being. In the first chapter we discuss the concept of work from the viewpoint of the value of the human being. The second chapter consists of the study of articles related to the right to work in international documents. And in the third chapter the question of whether the model of consumer society itself causes violations of human rights is discussed. In the last chapter suggestions are put forward concerning what can be done for the protection of human rights under the conditions created by the consumer society.