6. ,7. ve 8.sınıf öğrencilerinde, ailelerin çocuk yetiştirme tutumu ile istismar arasındaki bağlantının incelenmesi
The relati̇onshi̇p between fami̇li̇es' chi̇ld reari̇ng atti̇tude and chi̇ld abuse among 6th, 7th and 8th class students
  1. Tez No: 470176
  2. Yazar: NUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile tutumu, anne tutumu, baba tutumu, çocuk istismarı, parents' attitudes, mothers' attitudes, fathers' attitudes, abuse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada, 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde, ailelerin çocuk yetiştirme tutumu ile istismar arasındaki bağlantı incelenmektedir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili, Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçesindeki dört farklı okulda öğrenim gören 202 öğrenci ve onların 202 anne babası olmak üzere toplam 606 kişi oluşturmuştur. Araştırma dahilinde çocuk istismarını değerlendirmek için veri toplama araçları olarak çocuklara“Çocuk İstismar Tarama Anket (ÇİTA) - Form 3”, annelerin çocuklarına karşı tutumlarını ölçmek için annelere“Anne Tutum Envanteri - PARI”ve babaların çocuklarına karşı tutumlarını ölçmek için babalara“Baba Tutum Envanteri - BADEP”uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, uygulamaya katılan 202 çocuktan 201'inin ihmale, 10'unun duygusal istismara ve 7'sinin de cinsel istismara maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Araştırmada tutarsız anne tutumu ile ihmal arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Baba tutumları ile istismar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış bu nedenle baba tutumları üzerine istatistiksel incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda araştırmaya katılan babaların tutumlarının çoğunun olumlu olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen tüm sonuçlar yorumlanmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship betweeen families' child rearing attitude and child abuse among 6th, 7th, and 8th class students are studied. The sampling of the research is composed of 606 people (202 students and 202 parents) studying in four different schools at Büyükçekmece and Beylikdüzü in Istanbul. Within the compass of research“Çocuk İstismar Tarama Anket (ÇİTA) - Form 3”is applied to students to evaluate child abuse,“Anne Tutum Envanteri - PARI”is applied to mothers to evaluate mothers' attitude toward their children, and“Baba Tutum Envanteri - BADEP”is applied to fathers to evaluate fathers' attitude toward their children. Research result showed that 201 of 202 children are incured neglect, 10 children are emotionally abused, and 7 children suffered from sexual abuse. Within this research, it is found that there is a relation between inconsistent attitude of mother and abuse. Since no significant relation is found between father's attitude and abuse, statistical analysing upon father's attitudes are done. Following the analysis it is detected that the attitude of most of the fathers participated in this research are positive. At the end of the research all the results of the analysis are interpreted and discussed.