Medya ve şiddet: Medyadaki şiddet olgusunun toplumsal hayata yansıması hakkında niceliksel araştırma : Gaziantep il örneği, 2016
Media and violence : A quantitative research on the reflection of violence phenomenon to the society: The case of Gaziantep province, 2016
- Tez No: 470201
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN OKTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, medya, çocuk, rol model, Violence, media, child, role model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, medyadaki şiddet olgusunun sosyal yaşamdaki şiddet eğilimini etkileyip etkilemediği, etkiliyorsa ne düzeyde etkilediği, dolayısıyla toplumdaki şiddet olaylarındaki artışla medya araçlarıyla sunulan şiddet arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı üzerine durulacaktır. Özellikle kendilerine“rol model”arama çağındaki çocukların ve gençlerin medyadaki şiddet görüntülerinden psikolojik ve sosyal yönden nasıl etkilendiği bu araştırmada üzerinde durulacak diğer bir konu olacaktır. Bu çerçevede bu çalışmanın amacı, doğal bir insani eğilim olan şiddetin ortaya çıkmasında medyanın aracı bir rolü var mı, varsa bu şiddetin sosyal dünyaya yansıma biçimi nasıldır, rol model arayışı içindeki çocukları ve gençleri ne düzeyde etkilemektedir soruları üzerinde durulacaktır. Bu amaçla medyadaki şiddetin insanda var olan şiddet eğilimini etkileyip etkilemediğini anlamak için Gaziantep ilinde yaşayan bir grup çocuk, genç ve orta yaşlı insanlarla görüşme gerçekleştirilecektir. Çalışma konumuzla ilgili olarak Gaziantep ilinde yaşayan bir grup çocuk, genç ve orta yaşlı insanlara 10 sorudan oluşan bir anket uygulanacaktır. Bu anket çalışması üzerinden niceliksel bir araştırma yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study will focus on the extent to which violence in the media affects the tendency to violence in social life, if so, and whether there is a significant relationship between the increase in violence in society and the violence presented in media. Especially how children and young people in the age of exploring“role models”are influenced psychologically and socially by images of violence in the media will be another subject to be discussed in this research. In this context, the purpose of this work is to investigate whether the media has a mediating role in the emergence of violence, which is a natural human tendency. If so, how are the ways in which this violence reflects into the social world and the extent to which children and young people in search of role models are influenced. For this purpose, interviews with a group of children, young and middle-aged people living in the province of Gaziantep will be carried out in order to understand whether the violence in the media affects the tendency to violence. A questionnaire consisting of 10 questions will be applied to a group of children, young and middle-aged people living in the province of Gaziantep. A quantitative research will be carried out through this survey study.