AkPparti hükümetlerinin sosyal transfer harcamalarının yerel ve genel seçimlere etkisi Adıyaman ili örneği 2002 & 2015
The effect of social transfer expenditures of Ak Party governments on local and general elections between 2002 and 2015 in Adıyaman
  1. Tez No: 470206
  2. Yazar: MEHMET TİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İHSAN GÜLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal devlet, refah devleti, sosyal yardımlar, seçmen davranışı, social state, welfare state, social benefits, voter behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sanayi Dönemi ile ortaya çıkan sorunların ve toplumsal yapının bir sonucu olan sosyal devlet, bütün vatandaşların eşitlik temelinde asgari yaşam standartlarını garanti altına alan devlet olarak tanımlanmaktadır. 1945 sonrası dönemde refah devleti ile daha da gelişen sosyal devlet anlayışında, bütün vatandaşların sınıf ve statü farkı gözetmeksizin sosyal hizmetlerinin karşılanması temel ilke olarak kabul edilmektedir. Bütün siyasi partiler, seçmenleri ikna ederek iktidara gelmek ve yürüttükleri politikalarla toplumun siyasi tercihlerini kendi lehlerine değiştirmeyi hedeflemektedirler. 1980'lerde ortaya çıkan küreselleşmenin toplumsal tabakalar arasındaki gelir eşitsizliğini artırması ile birlikte refah devleti ve sosyal devlet zayıflamış olsa da yoksul kesimleri desteklemek partiler için önemli bir hareket alanı yaratmıştır. Araştırmalar seçmen davranışlarını etkileyen çok sayıda faktörün olduğunu ve partilerin sosyo-ekonomik vaat ve programlarının da seçmenlerin oy verme davranışına etki ettiğini ortaya koymaktadır. 2002 yılında iktidara geldikten sonra sosyal devlet politikaları anlamında birçok uygulamayı hayata geçiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), iktidara geldiği günden bugüne kadar kesintisiz bir şekilde iktidarda kalarak Türk siyasi hayatında benzeri olmayan bir başarı göstermiştir. AK Parti'nin elde ettiği bu başarının farklı kesimler ve araştırmacılar tarafından farklı nedenlere dayandırıldığı görülmektedir. AK Parti'nin bir sosyal devlet politikası olarak uyguladığı sosyal devlet yardımlarının da bu başarıda önemli bir etkisinin olduğu ileri sürülmektedir. Araştırmada Adıyaman ili seçim çevresinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu (SYDF) eliyle dağıtılan yardımlar ve aynı seçim çevresinde AK Parti'nin 2002-2015 döneminde yapılan 7 farklı seçimden aldığı oy oranları arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre bu yardımlarla AK Parti'nin Adıyaman ilinde aldığı oy oranları arasında var olduğu ileri sürülen ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
The social state, which is a consequence of social structure and the problems of the Industrial Age, is defined as a state that guarantees minimum living standards on the basis of equality for all citizens. In the post-1945 welfare state and the ever-evolving understanding of the social state, the provision of social services for all citizens regardless of their class and status is regarded as the basic principle. All political parties are aiming to persuade voters to come to power and to change the political preferences of the society in favor of their own policies. While the social state and the welfare state have weakened as globalization emerged in the 1980s to increase income inequality among social strata, supporting the poor has created an important area of action for the parties. Research suggests that there are a number of factors affecting voter behavior, and that socio-economic promises and programs of parties also affect voters' voting behavior. The Justice and Development Party (AK Party), which has experienced many applications in the sense of social state politics after coming to power in 2002, has been in power uninterruptedly since the day it came to power and has achieved unparalleled success in Turkish political life. It is seen that this success achieved by the AK Party is based on different reasons by different sectors and researchers. It is argued that the social state aid that the AK Party implements as a social state policy is also an important influence in this success. In the survey, the relationship between the aid distributed by the Social Assistance and Solidarity Fund (SYDF) around the Adıyaman district and the voting rates of the AK Party from 7 different elections in the period of 2002-2015 in the same election was examined statistically. According to research findings, there is no relationship that exists between these benefits and the votes of the AK Party.