Üniversite öğrencilerinin romantizm ve eş seçimine ilişkin tutumları ile sosyotropik-otonomik kişilik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of sociotrophy-automotive personalities by university students 'relationship between romanticism and each selection
  1. Tez No: 470259
  2. Yazar: MEHMET ÇALIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Eş Seçimi, Sosyotropi, Otonomi, Kişilik, Romanticism, Spouse Choice, Sociotropy, Autonomy, Personality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin romantizm ve eş seçimine ilişkin tutumları ile sosyotropi-otonomi kişilik özelliklerinin çeşitli değişkenler açısında incelemektir. Araştırma, betimsel yöntem ve ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, 2014-2015 öğretim yılında, Gaziantep Üniversitesinde eğitim görmekte olan üniversite öğrencileri arasında tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 431 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Cobb, Larson ve Watson (2003) tarafından geliştirilen ve Cihan, Yılmaz ve Çelik tarafından Türkçe 'ye uyarlanan“Romantizm ve Eş Seçim Ölçeği”ile Beck, Epstein, Harrison ve Emery (1983) tarafından geliştirilen ve Şahin, Ulusoy ve Şahin (1993) tarafından Türkçe' ye uyarlanan“Sosyotropi-Otonomi”ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Spearman Brown sıra farkları korelâsyon katsayısı testi tekniği, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzdelik dağılım, Levene F Testi, Tek yönlü varyans analizi, parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis Testi ve Mann Whitney-U testi, farkların kaynağını belirlemek için Post-Hoc analiz tekniklerinden Dunnet-T3 çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda üniversite öğrencilerinin romantizm ve eş seçimine ilişkin algıları ile sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin romantizm ve eş seçimine ilişkin algıları romantik ilişki olma değişkenine göre; beraber yaşama, yalnız ve tek doğru, idealleştirme alt ölçeğinde, cinsiyet değişkenine göre; beraber yaşama, yalnız ve tek doğru ve çaba gösterme alt ölçeğinde, yaş düzeyine göre; tam güven alt ölçeğinde, sınıf değişkenine göre; aşk yeterli alt ölçeğinde, fakülte değişkenine göre aşk yeterli alt ölçeğinde, aile yapısı değişkenine göre; tam güven alt ölçeğinde anlamlı fark yaratırken, ikamet yeri ve sosyo-ekonomik durum değişkenlerinin anlamlı farklılık yaratmadıkları saptanmıştır. Sosyotropi-otonomi kişilik özellikleri üzerinde romantik ilişki, cinsiyet, sınıf, sosyo-ekonomik durum, aile yapısı değişkenleri anlamlı fark yaratırken; yaş, fakülte, ikamet yeri değişkenlerinin anlamlı fark yaratmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the university students' attitudes towards romanticism and spouse selection and sociotropy-autonomy personality characteristics in terms of various variables. The research was designed according to descriptive method and relational scanning model. The data used in the research constitute 431 students, selected by chance sampling among the university students studying at Gaziantep University in 2014-2015 Academic Year. The Romanticism and spouse selection scale developed by Cobb, Larson and Watson (2003) and adapted to Turkish by Cihan, Yilmaz and Çelik and the Sociotropy-Autonomy scale developed By Beck, Epstein, Harrison and Emery (1983) and adapted to Turkish by Şahin (1993) and“Personal Information Form”created by the researcher were used as data collection tools. In the analysis of the data, Spearman Brown rank difference correlation coefficient test technique, arithmetic mean, standard deviation, percentile distribution, Levene F test, One way variance analysis of the data, Spearman Kruskal Wallis test and Mann Whitney-U test from nonparametric tests, Dunnet-T3 multiple comparison test from Post-Hoc analysis technique were applied. İt was found that the place of living and socio economic status dit not make a meaningful difference, but it has a meaningful difference in neans of the romanticism perception and spouse selection of participating students in research according to romantic affair scale in living together and alane and only one right idealization subscale; according to gender invariable living together and alone and effort sub scale; according to age scale in total confidence sub scale; according to class variable in love is low enough sub scale; according to faculty scale in love is low enough sub scale; according to family structwe scale in total confidence sub scale. Suggestions were developed based on the findings obtained as a result of the research.