Ecodrama: An ecocritical reading of Caryl Churchill and Edward Albee's plays
Ekodrama: Caryl Churchill ve Edward Albee'ın oyunlarının ekoeleştiri kuramı ışığında incelenmesi
  1. Tez No: 470440
  2. Yazar: SHAHRZAD MOSTAAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ATİLLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoeleştiri, Ekodrama, Ekotiyatro, Ecofeminizm, Edward Albee, Caryl Churchil, Ecocriticism, Ecodrama, Ecotheatre, Ecofeminism, Edward Albee, Caryl Churchill
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Doğa ve insan arasındaki ilişki, sanat ve edebiyat alanında sıkça bahsi geçen ve tartışılan bir konu olmuştur. İnsan genel manada kendisini doğaya üstün kılma çabasına girerek,onu kendisine ve kendi ihtiyaçlarına uygun şekillendirmeye çalışmıştır. İnsanınkendisini doğaya üstün görmesi ve doğayı kendi dışında bir varlık olarak kabul etmesi, yani onu kendisine göre anlamlandırması, onu,doğa üzerinde hâkimiyetkurabilen bir varlık haline getirmiştir. Kötü ve bilinmeyen doğada kalırken, iyi ve gelişmiş olan her şey insana ve bilime atfedilmiştir. Bu bağlamda,ekoeleştiri son dönemlerde sıkça rastlanılan yeni bir eleştiri kuramıdır ve son yıllarda giderek kendisini edebiyat alanında da göstermeye başlamıştır. Ekoeleştiri kuramı, insanın doğaya özgü algılarına ışık tutar ve bu algıların sanatta ve edebiyatta nasıl irdelenebileceği konusunda öneriler ileri sürer. İnsanın doğaya ilişkin kalıplaşmış ifadelerinin bahsi geçen kuram ışığında nasıl da farklı algılanabileceği konusunda bir bakış açısı kazandırır.Bu bilgiler ışığında, tezin ilk bölümü,Ekoeleştiri tarihine değinmektedir. İlk bölümünamacı,oyunların kuram kapsamında değerlendirilebilmesine bir altyapı oluşturmaktır. Bu bağlamda, Ekoeleştiri'nin genel kuramları,Ekodrama kuramını da kapsayacak şekilde tartışılmaktadır. İkinci bölümde ise, Edward Albee'nin hayatı ve eserlerine değinilmektedir. Edward Albee'nin Seascapeve The Goat or Who is Sylvia?oyunları, Ekoeleştiri kuramı kapsamında bahsi geçen bölümde tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise, Caryl Churchill hayatı ve eserleri incelenmektedir ve Churchill'in Far Awayve A Numberoyunları Ekoeleştiri kuramı ışığında incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ecocriticism is a critical approach that focuses on the relationship between the human and the nonhuman world.This correlation includes gender, race, class, physical environment etc. which arethe origins ofmany cultural and social rules. In this study, certain criticalaspects of ecocriticismare applied on theatre. The stage and the interactions of audience with the play are thereasons why theatre is ecocritically conspired. Therefore, ecotheatre generates people to be more aware of their ecological identities both as individuals and also as groups. Ecodrama can bring about attention to the ecological concerns of a distinct region or even can lead the audience to resolve deeper issues. Accordingly, the Theatreof the Absurdattacks social norms and makes audience think about their way of life and nonhuman world. That is why, the Theatre of the Absurd and Ecodramaare interrelated because both are awakening human consciousness. Furthermore, in this study,ecoidentity, ecophobia, ecoconsciousness,ecofeminism and absurd ecology are defined and explored deeply. Especially, in the works of Edward Albee and Caryl Churchill,the traces of alienation and the lostidentityof human beings are highlighted and analyzedthrough the lenses of ecocriticism. Absurd ecology and ecological consciousness in Seascape, interspecies performance and the alienation of human beings in The Goat or Who is Sylvia?are discussedin Albee's drama. In the following chapter, the dystopic nature in Far Awayand posthumanism in A Numberare studiedin Churchill's ecotheatre.