Sınıf öğretmeni adaylarının ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarının ve fen öğrenme becerilerinin araştırılması
Investigating misconceptions of pre-service primary school teachers about heat and temperature subjects and their science learning skills
  1. Tez No: 470456
  2. Yazar: GÜRKAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR HUYUGÜZEL ÇAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, ısı ve sıcaklık, kavram yanılgıları, fen öğrenme becerileri, sınıf öğretmeni adayları, Science education, heat and temperature, misconceptions, science learning skills, pre-service primary school teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın amacı; sınıf öğretmeni adaylarının ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarını tespit etmek ve ısı ve sıcaklık konusundaki kavramsal bilgi düzeyleri ile fen öğrenme becerisi düzeylerini ise cinsiyet, sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türü açısından incelemektir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak uygun örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin batısında bulunan iki üniversitenin eğitim fakültelerinin sınıf eğitimi programında öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğretmen adaylarından 410 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ültay ve Can (2015) tarafından geliştirilen Isı ve Sıcaklık Kavram Testi (ISKT) ve Chang ve diğerleri (2011) tarafından geliştirilen ve Şenler (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Fen Öğrenme Becerisi Ölçeği (FÖBÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda sınıf öğretmeni adaylarında en çok tespit edilen kavram yanılgıları;“Alüminyum maddeler cisimleri daha uzun süre sıcak tutmak için kullanılan en iyi maddelerdir.”,“Maddeler arasında, ısı alışverişi madde miktarına bağlıdır.”ve“Sıcaklık maddenin cinsine bağlıdır.”şeklindedir. Ayrıca sınıf öğretmeni adaylarının ısı ve sıcaklık konusu kavramsal bilgi düzeyi puanları cinsiyet ve sınıf düzeyine göre farklılık göstermezken, mezun olunan lise türüne göre farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmeni adaylarının fen öğrenme becerisi puanları ise cinsiyet, sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türüne göre farklılık göstermektedir. Son olarak ise sınıf öğretmeni adaylarının fen öğrenme becerisi puanlarının, ısı ve sıcaklık kavramsal bilgi düzeyi puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olmadığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to comprehend how pre-service teachers of primary school teaching program can get confused about the concepts of heat and temperature. Additionally, science learning skills of pre-service primary school teachers are explored in regard with gender, class year at university, and type of high school graduated. In order to reach a proper conclusion survey method of data collection was preferred as a part of quantitative analysis. Convenience sampling was used as the sampling method. It was carried out during educational semesters of 2015-2016 in primary school teaching programmes at two western universities in Turkey. Research participants were 410 volunteers amongst pre-service primary school teachers. Data collection tools were preferred as“Heat and Temperature Conception Test”developed by Ültay and Can (2015) and“Science Learning Skills Scale”by Chang et al. (2011; Turkish version by Şenler, 2015). Research findings shed light on some more frequent misconceptions of student teachers as“Aliminium is the best material to keep things warmer in a longer period of time”,“Heat transfer between materials depends on amount of those materials”, and“Temperature depends on type of material used”. Moreover, conceptional knowledge level of pre-service primary school teachers about heat and temperature subjects did not differ according to gender and class year, while it differed according to high school type graduated previously. There is no significant difference about science learning skill scores recognised related to gender, class year, and graduated high school type. Finally, science learning skill scores of pre-service primary school teachers cannot predict signifcantly conceptional knowledge level scores of heat and temperature subjects.