İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin empati eğilim becerileri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
In investigating the relationship between the problem solving skills and emphatic tendency skills of the 4th grade primary school students
- Tez No: 470461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN ARSLAN CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik eğilim, Problem, Problem Çözme, Problem Çözme Becerisi, Empathy, Empathetic Tendency, Problem, Problem Solving, Problem Solving Skill
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kalıcı izli davranış değişikliklerinin olduğu çocukluk yılları kişiliğe temel oluşturmaktadır. Bu nedenle insan yaşamının en kritik dönemidir ve ayrı bir öneme sahiptir. Bu dönemde kazanılan becerilerin, yetişkinlik dönemindeki davranışları etkilediği ve şekillendirdiği bilinmektedir. Günlük yaşantıların temeli insan ilişkilerine dayanmaktadır. Doğru insan ilişkileri kurabilmek bazı becerilerin kazanılmasına ya da geliştirilmesine bağlıdır. Kişilerarası iletişimde bireylerin empati ve problem çözme becerisine sahip olması önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle araştırmada ilkokul dönemi temel alınarak 10 yaş grubu örnekleme alınmış ve bu iki beceri üzerinde çalışılmıştır. Araştırmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin empati eğilim becerileri ile problem çözme becerileri arasında ilişki olup olmadığını incelemektir. Aynı zamanda ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin empati eğilim düzeyi ve problem çözme becerisinin öğrencinin cinsiyeti, kardeş sayısı, sosyoekonomik düzeyi, anne-baba yaşı ve anne-baba eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya çıkarmaktır. Araştırmaya 2015-2015 eğitim öğretim yılı İzmir ili merkezi ilçeye bağlı üç ayrı ilkokuldan 418 dördüncü sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada öğrencilerin empati eğilimini ölçmek için“KA-Sİ Empati Eğilim Ölçeği (Çocuk Formu)”, problem çözme becerilerini ölçmek için“Problem Çözme Envanteri”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Örneklem grubundan elde edilen veriler SPSS 23 programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Bulguların analizinde gruplar arası farkı belirlemede Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruksal Wallis H Testi; hangi gruplar arasında farklılık olduğunu belirlemede Tukey ve Mann Whitney U Testi; gruplar arasındaki ilişkiyi belirlemede ise Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, öğrencilerin empati puanı ile problem çözme becerisine güven ve problem çözme puanları arasında pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki bulunmaktadır. Empati ile kaçınma puanı arasında ise pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Öğrencilerin empati eğilim düzeyleri ile cinsiyet, kardeş sayısı, anne yaşı, anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, sosyoekonomik düzey değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunurken; baba yaşı değişkeni ile arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Öğrencilerin problem çözme becerileri ile anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, sosyo-ekonomik düzey değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunurken; cinsiyet, kardeş sayısı, anne yaşı, baba yaşı değişkenleri ile arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Childhood years where behavioral changes with permanent marks occur, provide a basis to the personality. Thus it is the most critical period of the human life and has a special importance. It is known that the skills acquired in this period affect and shape adulthood era behaviours. The foundation of the daily experiences is based on the human relations. Building proper human relations depend on acquiring or developing certain skills. Individual's possesion of empathy and problem solving takes an important place in interpersonal communication. For this reason, in this research, based on primary school period and these two skills were studied. The aim of the research is to investigate whether there is a difference between the problem solving skills of fourth grade primary school students according to their level of empathetic tendency. Another aim of the research is to find out whether the level of empathetic tendency and the problem solving skills of fourth grade primary school students differ according to the the gender of the student, number of siblings, socio-economic level, the age and the educational level of the parents. The sample of this research consist of 418 students of whom there are 208 girls and 210 boys from three different primary schools. In the research,“KA-Sİ Empathy Tendency Scale”(Child Form) was used by Kaya and Siyez to measure students' empathetic tendency in 2010 and the“Problem Solving Inventory”and“Personal Information Form”which was prepared by the Serin, Bulut-Serin,Saygılı were used to measure the problem solving skills in 2010. The data obtained from the sample group were analyzed and interpreted in the SPSS 23 program. Independent Groups t Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Kruksal Wallis H Test were used for determining the difference between the groups in the analysis of the findings; Tukey and Mann Whitney U test was used for designating which groups are different and Pearson Product Moments Correlation Analysis was used for determining the relation between the groups. When research findings were evaluated, Pearson Product Moments Correlation Analysis was performed in order to determine the relationship between empathetic tendency level and problem solving skills. As the result of analysis, there is a positively directioned, moderate relationship between the empathy scores and the confidence on the problem solving skills and problem solving scores of the students. On the other hand, there is a positively directioned, very weak relationship between empathy and avoidance score. While there was a significant difference between the empathetic tendency levels of the students and the gender, number of siblings, age and educational level of mother, educational level of father and socioeconomic level variables; there is no significant difference between to the age of the father and the empathetic tendency. While there was a significant difference between the problem solving skills of the students and the educational levels of mother and father and socioeconomic level variables; there is no significant difference between gender, number of siblings, age of the parents and the problem solving skills.