Ömer Karîbî ve Dîvânçe'si (İnceleme - metin)
Ömer Karibi and his Diwance (Examination-text)
  1. Tez No: 470511
  2. Yazar: SÜLEYMAN NURİ YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞAMİL BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Karîbî, Dîvânçe, Tasavvuf, Uşşâkîlik, Gelibolu, Türk- İslam Edebiyatı, Edisyon Kritik, Ömer Karibi, Diwance, Sufism, Ushshaqiyyah, Gelibolu, Turkish-Islamic Literature, Critical Edition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Ömer Karîbî ve Dîvânçe'si (İnceleme-Metin) isimli çalışmamızın amacı, XVII. yüzyıl mutasavvıf şâirlerinden ve Uşşakî şeyhlerinden Ömer Karîbî'yi edebiyat camiasına tanıtmak, hayâtı ve eserleri hakkında detaylı bilgi vermek, Dîvânçe'sini şekil, dil ve muhtevâ özellikleri bakımından incelemek ve farklı nüshalar içindeki manzûmelerini transkripsiyonlu şekilde Latin harflerine aktarmaktır. Üç ana bölümden oluşan çalışmamızın giriş kısmında“Dînî - Tasavvufî Edebiyat”hakkında kısaca bilgi verilmiş ve ardından da Ömer Karîbî'nin yaşamış olduğu XVII. yüzyılda dînî ve tasavvufî hayâta kısaca değinilmiştir. Daha sonra“Birinci Bölüm”ana başlığı altında Ömer Karîbî'nin hayâtı ve özellikle Dîvânçe'sinin şekil, dil ve muhtevâ unsurları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.“İkinci Bölüm”ana başlığı altında, Dîvânçe'deki dînî, tasavvufî ve edebî kavramların ayrıntılı bir tahlîl çalışması yapılmış; son bölümde ise, Karîbî Dîvânçesi'nin elde edilen iki nüshası karşılaştırılarak tenkitli metni sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study named“Ömer Karibi and his Diwance”(Examination-Text) aims to introduce Ömer Karibi, one of the mystic poets and Ushshaqi Sheiks in the seventeenth century, give detailed information about his life and works, examine his Diwance in terms of form, language and content features, and transcribe his poems in different manuscripts into Latin letters. In the introduction part of the study which consists of three main sections, some information on“Religious - Sufi Literature”was briefly given and then, the religious and mystical life in the seventeenth century was briefly mentioned. Afterwards, Ömer Karibi's life and the form, language and contents of his Diwance were examined in detail under the main title of“Chapter One”. The religious, mystical and literary concepts in Diwance were elaborately analyzed under the main title of“Chapter Two”. Finally, the two copies of the Diwance were compared and a critically-written text was presented in the last section.