Kızılbük-Değirmisaz (Tavşanlı/Kütahya) arasındaki kömürlü neojen sahasının neotektonik incelemesi
Neotectonic investigation of the coaly neogene area between Kizilbuk-Degirmisaz (Tavsanli/Kutahya)
- Tez No: 470625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZBURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değirmisaz, Kızılbük, Neojen, Neotektonik, Degirmisaz, Kizilbuk, Neogene, Neotectonic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma Kütahya Değirmisaz-Kızılbük köyleri arasındaki alanda Neojen birimlerinin stratigrafik ve yapısal özelliklerini ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Çalışma alanındaki temel kayaçlar, Geç Kretase yaşlı Dağardı Melanjı oluştururken, üzerine Erken-Orta Miyosen yaşlı çakıltaşları, kiltaşları ve marnlardan oluşan Taşbaşı Formasyonu, onun üzerine ise Orta-Geç Miyosen yaşlı kömür ara düzeyli marnlar, kiltaşları ve kömür parçalı çakıltaşlarından oluşan Kızılbük Formasyonu gelmektedir. Stratigrafik istif Kuvaterner'e ait çakıl, kum, kil boyutundaki gevşek malzemeden oluşan alüvyon ile son bulmaktadır. Çalışma alanında Orta-Geç Miyosen yaşlı Kızılbük Formasyonu'nu kesen, KD-GB uzanımlı doğrultu atımlı fayların egemen olduğu Değirmisaz Havzası tanımlanmıştır. Bu havza, faylarla sınırlanmış, gözlemlenebilen dokanaklarla tanımlanmış kapalı bir havza özelliği taşımaktadır. Bölgede bulunan fayların karakterleri çoğunlukla doğrultu atımlı faylar olup, normal faylar da gözlenmiştir. Kızılbük Formasyonu içerisinde yaklaşık eksen gidişi KD-GB yönünde olan açık senklinal kıvrımlarının varlığı gözlenmiş, bu durumda sıkışma tektoniğine işaret etmiştir. Üst Miyosen'den Kuvaterner'e kadar faylanmaların devam ettiği zaman diliminde, KD-GB uzanımlı olan Değirmisaz Havzası'nda, alüvyon çökelleri ile faylar ilişkilendirilmiştir. Neojen yaşlı kaya birimlerinde tabaka eğimleri, Kızılbük Formasyonu'nda değişiklik gösterirken, Taşbaşı Formasyonu'nda güneydoğu olarak gözlenmiştir. Eğim yönü, eğim miktarı ve doğrultu değerlerine göre yapılan gül diyagramlarına göre, birimlerin genel eğim yönünün KB ve GD yönünde yoğunluk kazandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted in order to find out the stratigraphic and structural properties of the Neogene units in the area that involves the villages in Degirmisaz-Kizilbuk, Kutahya. On the study area, the Dagardi Upper Cretaceous Aged Melange constitutes the basement rock units; on top of it there is the Tasbasi formation that consists of Lower-Middle Miocene aged conglomerate, clay and marl; on top of it there is the Kizilbuk formation that consists of Middle-Upper Miocene aged carbonaceous mid-level marl, clay and conglomerate. The stratigraphic sequence ends with alluvium that consists of loose material with the size of conglomerate, sand, clay that belongs to the Quaternary. In the study area; the Degirmisaz basin, which intersects the Middle-Upper Miocene aged Kizilbuk formation and where the NE-SW trending strike slip faults are dominant, is identified. This basin is a closed basin that is limited with faults and identified with observable contacts. While the characteristics of the faults that are present in the area are mostly strike slip faults; normal faults have also been observed. Inside the Kizilbuk formation; the presence of open synclinal folds that have approximately NE-SW trending axes, has been observed and in this case it indicates compressive tectonic. During the time period from the Upper Miocene up to the Quaternary, when the faulting continued; the alluvium and the faults have been associated with each other in the NE-SW trending Degirmisaz basin. The bedding slope of the Neogene aged rock units differ in the Kizilbuk formation; whereas, it has been observed as south east in the Tasbasi formation. According to the rose diagrams that have been formed in terms of the direction of the slope, the amount of the slope and the strike values, it has been seen that the general slope direction is intensified towards the NW and SE direction.